Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със сухопътно настъпление продължава турската военна операция в сирийската област Африн

Кюрдите в Сирия отричат твърденията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със сухопътно настъпление продължава турската военна операция в сирийската област Африн. Поразени са 153 цели и операцията върви по план, съобщи турската армия.

Турският премиер Бинал Йълдъръм заяви, че операцията ще има 4 фази и целта ѝ е създаване на зона за сигурност с дълбочина 30 километра. В ранните часове днес бойци от Свободната сирийска армия започнаха мащабно сухопътно настъпление с подкрепата на части на турската армия. През нощта турските медии съобщиха, че турски танкове навлизат на сирийска територия през граничния пункт Йонджюпънар. Навлизането на допълнителна техника продължава.

Операцията започна вчера  с въздушни удари, в които взеха участие 72 бойни самолета.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря по телефона с френския си колега Жан-Ив льо Дриан. Вчера турският първи дипломат е обсъдил ситуацията и с американския държавен секретар Рекс Тилърсън. Междувременно началникът на турския Генерален щаб е информирал за операцията американския и руския си колега. От турското външно министерство уведомиха и посланиците на страни от региона за случващото се.

Сирийската държавна осведомителна агенция САНА окачестви информацията, че Дамаск е бил уведомен от Анкара с писмо за атаката, са „серия от лъжи, които Турция продължава да разпространява“.

Иран предупреди, че операцията може да окаже негативен ефект върху планирания конгрес в Сочи с участието на различни сирийски политически групи. 

Кюрдите в Сирия отричат твърденията, че турски сухопътни части са влезли в град Африн. Според говорител на сирийските кюрдски милиции турски части се опитали да прекосят границата, но са били изтласкани обратно след ожесточени сражения.  По-рано турсикят премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара съобщи, че турските сили са навлезли в Африн, за да неутрализират кюрдските сили, които Анкара смята за вражески. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени