Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански съдия отказа да поднови европейската заповед за арест на Пучдемон

Шефът на парламента на Каталуния номинира бившия лидер за нов премиер

| обновено на 22.01.18 в 15:34
Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон на летището в Копенхаген, където долетя от Белгия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испански съдия отхвърли искането на прокуратурата да поднови европейската заповед за арест на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон заради ролята му в опита на богата провинция да обяви независимост, съобщи АФП.

Решението на съдията във Върховния съд Пабло Ларена стана известно в понеделник, часове след като шефът на парламента на Каталуния Роже Торен предложи Пучдемон за нов премиер на регионалното правителство. В съобщение на съда се посочва, че решението за повторно задействане на заповедта за арест се отлага, докато каталунският парламент не започне отново нормалната си работа.

Също в понеделник каталунският лидер пристигна в датската столица Копенхаген от Белгия, където отиде в края на миналата година, за да избегне разследване за неговото участие от опита на провинцията да се отцепи от Испания.

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще го върне, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.

Пучдемон отиде в Копенхаген за конференция, посветена на политическата ситуация в Каталуния.  

Няма да се предадем пред авторитаризма въпреки заплахите на Мадрид. Скоро ще формираме ново правителство... Време е да се сложи край на тяхното потисничество и да се намери политическо решение за Каталуния, каза той на дебатите в Университета на Копенхаген.

Пучдемон бе предложен за нов премиер на регионалното правителство от шефа на парламента на Каталуния Роже Торен след консултации с политически сили в испанската провинция. Предстоят дебати в парламента по предложението и гласуване, което може да е в края на месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени