Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп наложи нови високи митнически тарифи, разгневи Китай и Южна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп одобри високи митнически тарифи за внос на слънчеви панели и перални машини, за да защити американските производители, така обаче предизвика не само протести от страна на Китай и Южна Корея, но и на местна почва, съобщава Франс прес.

Властите в Сеул обявиха, че планират да отнесат въпроса до Световната търговска организация (СТО), а Пекин изрази "силно недоволство". Китай ще защити решително своите законни интереси заедно с други членове на СТО, предупреди министерството на търговията, без обаче да посочи как ще противодейства. 

Наложените от Тръмп нови тарифи бяха заклеймени дори в самите Съединени щати, като от соларната индустрия заявиха, че тези митнически ставки могат да предизвикат "криза" и ще струват хиляди американски работни места и инвестиции за милиарди долари, без те да помагат на местните доставчици да задоволят нарастващото търсене.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър отбеляза, че тарифите са наложени след "изчерпателен" преглед от страна на Министерството на търговията и независимата Комисия за международна търговия в САЩ, според който американските производители са "сериозно наранени от подобен внос".

Новите т.нар. защитни мита са за слънчевите панели, внасяни от Китай, и за перални машини от Китай, Южна Корея, Мексико, Тайланд и Виетнам.

Срокът на налагането им за китайските слънчеви панели е 4 години, като митата ще бъдат 30% през първата година, 25% - през втората, 20% - през третата и 15% през последната четвърта година.

Митата за големите перални машини ще се прилагат три години, като през първата година за първите 1,2 млн. внесени тарифата ще 20%, а след надхвърлянето им - 50%. През втората година митата са съответно 18% и 45%, а през третата 16% и 40%.

Южна Корея, която има подписано споразумение за свободна търговия със САЩ и е ключов съюзник в конфронтацията на Вашингтон със Северна Корея, заяви, че ще подаде петиция в Световната търговска организация. Според министъра на търговията Ким Хюн Чонг тарифите са "прекомерни" и могат да представляват "нарушение на разпоредбите на СТО". 

В същото време Samsung - най-голямата южнокорейска фирма, посочи, че тарифите са де факто данък за всеки потребител, който иска да си закупи пералняМилиони американци обичат своите перални с марка LG, коментираха от другата водеща компания в Южна Корея - LG Electronics. Самите потребители трябва да решават каква марка перални машини желаят, допълниха от LG.

С това свое решение Доналд Тръмп и администрацията на Белия дом ще дадат нов повод за притеснения в световен план относно политиката на протекционизъм, изповядвана от новото американско управление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени