Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът затвори 153 училища в страната, увеличават се случаите с усложнения в Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Заради грипа днес няма учебни часове в 153 училища в страната. От тях 116 са в област Пазарджик, където е обявена грипна епидемия. Не се учи в 17 училища в община Благоевград, 6 в област Габрово, и в по 4 училища в Пловдивска и Бургаска област.
Увеличават се случаите с усложнения от грип  в Благоевград въпреки задължителните мерки и обявената миналия петък епидемия. Две седмици експертите от Районната здравна инспекция не са изпращали проби от пациенти в тежко състояние, алармираха от Националния център по заразни и паразитни болести. 
35 пациенти са приети през последната седмица в специализираната болница за пневмофизиатрични заболявания. Повечето от тях са с усложнения от грип. 30 са настанените във Вътрешно отделение на държавната болница. Двама от заболелите са в тежко състояние и в момента са на командно дишане в отделението по реанимация. В детското отделение също регистрират увеличение на случаите с усложнения, няколко от децата са развили пневмонии. Завишава се заболяваемостта в общините Петрич и Белица, но стойностите не са достигнали епидемичните граници, казаха от Районната здравна инспекция. В същото време директорът на Националния център по заразни болести, д-р Тодор Кантарджиев алармира, че:
Специално за Благоевградска област, две седмици не сме получавали материали от тежко болни. Вместо да си седят по бюрата и да гледат цифрите, редно е да отидат в интензивните отделения на болниците, в детските отделения на болниците, вътрешните и белодробните отделения и да направят така, че от тежко болни хора, сериозно съмнителни за грипна инфекция, да се вземе материал.
От  Районнната здравна инспекция твърдят, че само миналата седмица не са изпращани проби и, че в момента подготвят и ще бъдат дадени за изследване в Националната референтна лаборатория. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна