Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските власти се опитват да предотвратят тайно завръщане на Пучдемон

Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство се опитва с всички средства да предотврати връщането на каталунския лидер Карлес Пучдемон в Барселона, където регионалният парламент ще го избере за премиер, предава Ройтерс.

Работим много интензивно, за да не допуснем тайно връщане на сепаратиста Пучдемон в Испания, заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Зойдо пред медиите. От Копенхаген, където участва в конференция за Каталуния, Карлес Пучдемон му отговори Аз съм избран за премиер от каталунския парламент през 2016 г. В нашия парламент има огромно мнозинство, което може да ме номинира и избере отново на този пост, и това е част от решението. Приканвам всички страни в този конфликт да положат усилия за постигане на положителни резултати за разрешаването му, заяви Пучдемон, като добави: Завръщането ми в Барселона ще бъде не само добра новина за каталунците, които подкрепят нашата кауза, но и за испанците и за испанската демокрация.

От месеци Пучдемон живее в Брюксел. През октомври испанските власти издадоха заповед за задържане, като го обвиняват в провеждането на незаконен референдум за отделянето на Каталуния от Испания. Пучдемон ще бъде арестуван, ако премине испанската граница, заяви вътрешният министър Зойдо.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна