Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на "Хамас" заяви, че САЩ предпочитат Израел пред арабите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на палестинското ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания обвини САЩ, че предпочитат съюза си с Израел пред интересите на други части от Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Хания каза, че обиколката на американския вицепрезидент Майк Пенс в Израел не е била добре приета и че речта му пред израелския парламент в понеделник доказва, че САЩ имат стратегически съюз с ционистката общност. Америка не взема под внимание интересите и исканията на ислямското и арабското население, каза Хания в излъчена по телевизията реч. Той обвини правителството на Доналд Тръмп, че саботира "принципите на палестинската кауза", като признава Йерусалим за столица на Израел и орязва финансирането за Агенцията на ООН, която отговаря за палестинските бежанци и техните потомци.

САЩ се надяват тази година да представят своя дългоочакван мирен план за Близкия изток, но преди това за него трябва да бъдат готови и Израел, и палестинците, каза висш служител на Белият дом, цитиран от Ройтерс. Планът ще бъде огласен, когато и двете страни са готови, и когато и двете страни покажат воля да се ангажират с него, допълни служителят, пожелал да остане неназован.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна