Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: Движенията на еврото са страничен ефект от програмата на ЕЦБ за покупки на активи, а не нейна цел

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Покупките на активи на Европейската централна банка не доведоха до "статистически значими" движения на валутния курс на еврото, като самите валутни движения са просто страничен ефект, а не цел на тази програма, посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги в негово писмо до членовете на Европейския парламент, съобщава агенция Ройтерс.

Докато покупките на активи по програмата, известна като "количествени улеснения", са като цяло ефективни по отношение на облекчаване на условията за финансиране и за подпомагане на икономическото възстановяване чрез заеми за фирмите и домакинствата, тези покупки не доведоха до "статистически значими" движения на валутния курс на еврото, написа Драги.

Трябва да се има предвид, че в рамите на последните шест месеца еврото поскъпна с близо 6% спрямо американския долара и това накара някои от централните банкери в рамките на еврозоната да изразят притеснения по отношение на негативните ефекти от това възходящо движение на единната валута.

Чрез днешното си писмо Марио Драги обаче сякаш подсказва, че той не изглежда сериозно притеснен от поскъпването на еврото.

Това допринася за задълбочаване на възходящото движение на еврото, като във вторник то поскъпва с 0,36% към нов тригодишен връх около 1,2344 долара - най-високо негово ниво от декември 2014-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна