Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на икономическата активността в еврозоната през януари до 12-годишен връх

Икономическата активността в еврозоната продължава да набира допълнително ускорение в началото на новата година, достигайки близо 12-годишен връх благодарение на солиден подем в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейски мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през януари до 58,6 пункта от 58,1 пункта през декември и при очаквания на финансовите пазари за известно понижение до 57,9 пункта. Това представлява най-висока стойност на индекса от юни 2006-а година насам и негово стабилно задържане в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 55-та пореден месец (от средата на 2013-а година насам).

Поредното ускоряване на общата бизнес експанзия се дължи до голяма степен на активността в сферата на услугите, която достигна до 10-годишен връх при известно отслабване на иначе силния растеж в промишлеността.

Промишленият PMI индекс се понижи през януари до тримесечно дъно от 59,6 пункта спрямо 60,6 пункта през декември и прогноза за по-сдържано отстъпление до 60,63 пункта. Трябва обаче да се има предвид, че в края на 2017-а година бизнес активността в промишления сектор отбеляза рекордна в историята на това проучване стойност.

В същото време индексът PMI, оценяващ активността в сферата на услугите, нарасна изненадващо силно до 57,6 пункта от 56,6 пункта месец по-рано и очаквания за 56,4 пункта, като това представлява най-високо негово ниво от август 2007-а година.

Ускоряването на растежа изтласка данните от проучването на територия, съответстваща на икономика, която се разширява с изключително силен тримесечен темп, достигащ 1%, посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Това предполага, че в началото на новата година икономическата експанзия в еврозоната може да достигне едно на сто спрямо последното тримесечие на 2017-а година и след нарастване на БВП с 0,7% през третото тримесечие на миналата година (за което са налични и последните официални данни на Евростат).

Едно толкова силно начало на годината се очаква да накара анализатори и икономисти да завишат прогнозите за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната през 2018-а година и в същото време членовете на ЕЦБ да започнат да звучат по-агресивно по отношение на провежданата прекалено разхлабена парична и лихвена политика, допълни Уилямсън.

Проучването на Markit също така отчита продължаващо постъпване на солидни по размер нови производствени поръчки в резултат на което бизнесът в региона е разкрил нови работни места с най-здраво темпо от 2000-а година насам. Това от своя страна предполага, че потребителските разходи ще продължават да дават важен принос за икономическия растеж и през следващите месеци.

По-рано днес Markit представи предварителни данни за бизнес активността през януари в двете най-големи икономики на еврозоната, които потвърждават, че Германия и Франция остават едни от основните двигатели за растежа в региона на единната валута.

Общият PMI индекс на Германия се понижи през януари до 58,8 пункта, но след като през декември удари 80-месечен връх от 58,9 пункта, докато аналогичният индекс на Франция се повиши до 59,7 пункта от 59,6 пункта месец по-рано, задържайки по този начин недалеч от неговия шест и половина годишен връх през ноември от 60,3 пункта.

Индексът, измерващ само промишлената активност в Германия, се понижи до 61,2 пункта от рекордния декемврийски връх от 63,3 пункта, докато индексът в сферата на услугите напредна до 57,0 пункта от 55,8 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от март 2011-а година.

Агенция Markit отчете известно отслабване и на промишлената активност във Франция, като съответният PMI индекс се понижи през януари до 58,1 пункта от 58,8 пункта през декември, докато индексът, измерващ активността в сферата на услугите, скочи до 59,3 пункта от 59,1 пункта през декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна