Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимистичните нагласи на германските потребители за февруари в най-високи нива от 2001 година насам

Позитивните нагласи на потребителите в Германия за следващия месец достигат най-високи нива от 2001-а годна насам с оглед на солиден ръст на очакванията за по-нататъшен икономически подем и повишаване на потребителските доходи в бъдеще, показва последното проучване на немския институт GfK.

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за февруари, нарасна до 11,0 пункта при средни очаквания на финансовите пазари за негова стабилизация на януарското ниво от 10,8 пункта, като това е неговата най-висока стойност от октомври 2001-ва година.

Второто поред подобряване на потребителския климат потвърждава за наличието на извънредно оптимистичен старт на годината и създава отлична основа за успешна за потребителите 2018-а година, отбеляза Ролф Бюркл от института GfK и допълни: Потребителите виждат, че Германия преживява ясен икономически бум.

Подобрение отчитат всички отделни важни подиндекси, които определят настройката на германските домакинства през текущия месец (през януари), като най-солиден ръст бележат очакванията на потребителите за развитието на икономиката в бъдеще. Индексът на икономическите очаквания нарасна през януари са цели 9,2 пункта до 54,4 пункта, достигайки най-високо ниво от февруари 2011-а година.

Повишение с 2,5 пункта до 56,8 пункта отчита и индексът, измерващ очакванията на потребителите за техните доходи в бъдеще, благодарение най-вече на "превъзходната ситуация" на пазара на труда и на умерената инфлация в Германия, посочва институтът GfK.

В същото време единствено индексът, оценяващ желанието на германските потребители за големи по размер покупки, се подобрява през януари за пръв път от три месеца, нараствайки с 3,3 пункта до 60,4 пункта, достигайки най-високо ниво от май 2015-а година насам. Рязкото подобряване на този индикатори подсказва, че традиционно пестеливите германци отварят с все по-голям охота техните портфейли.

Прогресът към формиране на нов правителство в Берлин след постигнатото неотдавна предварително споразумение между социалдемократите на Марин Шулц и консервативния алианс на канцлера Ангела Меркел може да допринесе за допълнителен подем на икономическите очаквания, отбеляза институтът GfK.

Днешното проучване е доказателство, че разходите на домакинствата ще останат важен двигател за солидната икономическа експанзия в Германия, тъй като потребителите продължават да се възползват от рекордно високата заетост, нарастващата сигурност на трудовия пазар, повишаващите се реални заплати и ниските разходи за техните заеми.

Ролф Бюркл от GfK обаче отбеляза, че мудният напредък на преговорите за Брекзит и заплашителните протекционистки тенденции в САЩ са най-сериозните рискове пред слънчевите перспективи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени