Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин се опита да омаловажи коментарите си за по-слабия долар, които предизвикаха агресивни разпродажби на зелените пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският финансов министър Стивън Мнучин заяви в четвъртък, че САЩ не се интересува от това къде се намира доларът в краткосрочен план, опитвайки се по този начин да омаловажи коментарите си ден по-рано, които провокираха драматична обезценка на зелените пари.

По време на брифинг на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, г-н Мнучин беше запитан да коментира неговата вчерашна забележа, че по-слабият долар е добър за търговията на САЩ, която доведе до рязко понижение на щатската валута към тригодишни дъна.

Финансовият министър отговори, че тези негови забележки са били балансирани и съвместими с това, което той е заявявал и преди това, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Мисля, че моите вчерашни коментари всъщност бяха много ясни...ние не сме обезпокоени от това, къде се намира доларът в краткосрочен план, тъй като това е много ликвиден пазар", посочи Мнучин, визирайки свободната търговия на валутните пазари. Има както предимства, така и недостатъци от това къде се търгува нашата валута в краткосрочен план, допълни той.

В същото време Стивън Мнучин повтори позицията си, че в дългосрочен план силата на долара отразява солидното представяне на икономиката на САЩ.

Днешното негово "уточнение" помогна за ограничаване на част от рязката обезценка на зелените пари. Еврото се търгува около 1,2400 долара, след като по-рано в четвъртък поскъпна до нов тригодишен връх от 1,2459 долара (най-високо ниво за единната валута от 17-и декември 2014-а година). Британската лира също коригира назад от сутрешен 19-месечен връх около 1,4328 долара към 1,4233 нивото.

В същото време доларът се търгува около 109,00 йени - недалеч от сутрешно 4-месечно дъно към 108,74 нивото и около 0,9430 швейцарски франка, след като по-рано днес щатската валута се понижи до 0,9390 франка - най-ниско ниво от август 2015-а година насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени