Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилбър Рос: САЩ не искат да бъдат въвлечени в търговски войни

Уилбър Рос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на брифинг в четвъртък на Световния икономически форум в Давос, американският министър на търговията Уилбър Рос отговори на въпроси относно амбициозната търговска политика на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, която в последно време повиши тревогите в световен план за нова вълна протекционизъм.

Уилбър Рос подчерта, че САЩ не търсят да бъдат въвлечен в търговски войни.

Това негово твърдение е факт само дни, след като администрацията на Белия дом начело с президента Тръмп наложи много високи митнически тарифи за вноса в САЩ на слънчеви (соларни) панели и на перални машини, засягайки в най-голяма степен интересите на Китай и на Южна Корея, които са водещи производителите на този тип стоки.

Хората използват хищнически търговски практики срещу нас и ние не се борим именно с това, посочи Рос, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Американският търговски секретар също така предположи, че преговорите за промяна на Северноамериканското споразумение за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико (NAFTA) могат да приключат в началото на настоящата година. Уилбър Рос обаче посочи, че предстоящите през лятото избори в Мексико и в Канада, както и междинните избори за нови членове на Конгреса на САЩ, могат да доведат до усложняване на преговорите за NAFTA.

Финансовият министър Мнучин също защити търговската политика на Белия дом, която според него е в съответствие с дългосрочния план на новата американска администрация. Ние не се стремим да влезем в търговски войни, но от друга страна се стремим да защитаваме американските интереси, посочи той.

Трябва да се има предвид, че Уилбър Рос и финансовият министър Стивън Мнучин са част от голяма делегация на САЩ, която пристигна по-рано тази седмица в Давос, Швейцария, преди и самият президент Доналд Тръмп да вземе участие в ежегодния Световен икономически форум. Очаква се Тръмп да изнесе в Давос ключова реч в петък (26-и януари), след като в четвъртък вечерта той ще се срещне с група изпълнителни директори на водещи световни корпорации.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна