Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 404 училища в страната днес не се учи заради грипа

Грипна епидемия е обявена в Ямболска област и община Габрово

| обновено на 25.01.18 в 18:05
Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия е обявена в Ямболска област. Учениците в района излизат в грипна ваканция от утре до 31 януари.  Заболеваемостта в региона е скочила драстично през последните няколко дни, отчетоха на днешното си заседание в комисията по грипа и острите респираторни заболявания. При праг на епидемиологична обстановка от 358 заболени на 10 000 души, са отчетени 369 на 10 000 . Детските градини в областта няма да се затварят, но ще има засилен сутрешен филтър.   Прекратяват се свижданията и плановите операции в болниците Следващото заседание на комисията ще бъде на 31 януари. 



Грипна епидемия обяви и Регионалната здравна инспекция в Габрово. Утре и понеделник ще са неучебни дни за учениците в общината.  До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията и провеждането на профилактични имунизации. В първия ден от следващата седмица, 29 януари, училищата в общините Трявна и Дряново възобновяват занятията.



Днес в  общо 404 училища в страната не се учи заради високата заболеваемост от грип, съобщиха от Министерството на образованието.  Най-много училища в грипна ваканция има в Бургаска област- общо 138. В областта няма да се учи до 29 януари. Днес и утре грипна ваканция е в сила за 121 училища в област Стара Загора. Освен в тези две области, грипна епидемия е обявена и за област Видин и за Софийска област, както и в отделни общини в страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна