Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поскъпна над 1,25 долара, игнорирайки притесненията на Драги

Снимка: БГНЕС

Еврото поскъпна за кратко с над 1%, достигайки нов тригодишен връх от 1,2537 долара, тъй като участниците на валутните пазари сякаш игнорират изразените от президента на ЕЦБ известни притеснения относно обменния курс на единната валута, акцентирайки най-вече върху по-добрата от очакваното икономическа експанзия в еврозоната.

Според анализатори, потвърждението от страна на Драги, че провежданата от ЕЦБ политика няма за цел обмените нива на еврото на международните валутни пазари, също допринесе за резкия скок на еврото след днешната пресконференция на шефа на централната банка.

Изявлението на Марио Драги за по-солиден от очакваното икономически растеж в еврозоната през втората половина на 2017-а година и увереността на ЕЦБ, че инфлацията в крайна сметка ще успее да се повиши към средносрочното целево ниво от малко под 2 на сто пък допринасят за нарастване на доходността на държавните еврооблигации.

                                                                                               Графика на евро/долар (на седмична база)

СнимкаДоходността на 10-годишните немски книжа се повиши към 6-месечен връх от 0,56%, допринасяйки допълнително за днешното поредно възходящо рали на еврото към нов тригодишен връх от 1,2537 долара (най-високо ниво на единната валута от 16-и декември 2014-а година).

Сега единната европейска валута може да постави на изпитание важната техническа зона на съпротива към 1,2569/1,2600 долара (бивш връх на еврото от 16-и декември 2014-а около 1,2569; бивш негов връх от 19-и ноември 2014-а годна към 1,2598 и важна 61,8% корекция на последния средносрочен спад на еврото от неговия връх около 1,3994 долара от месец май 2014-а година до многогодишното му дъно около 1,0340 областта от първите дни на 2017-а година).

Еврото реагира позитивното на днешната пресконференция на Драги и спрямо останалите основни валути, поскъпвайки с 0,4% към 7-дневен връх от 135,04 японски йени и с 0,45% към часови връх за деня от 0,8754 британски лири, отскачайки рязко от сутрешно 7-месечно дъно около 0,8686 нивото.

Подкрепа за продължаващото и днес възходящо движение на еврото оказва и поредна серия много силни проучвания от Германия, показващи подем както на потребителските, така и на бизнес нагласите във водещата европейска икономика в началото на новата година.

          Графика на британска лира/долар (на дневна база)

СнимкаМеждувременно британската лира също продължава своя възходящ поход спрямо щатския долар, след като финансовият министър на Великобритания, Филип Хамънд беше цитиран да казва, че е "много щастлив" от неотдавнашното поскъпване на паунда.


В рамките на днешната търговия британската лира поскъпва с 0,5% към пореден 19-месечен връх около 1,4345 долара. Това е най-високото ниво за паунда от 24-ти юни 2016-а година - само ден след като британците гласуваха за излизане на страната от ЕС (в подкрепа на Брекзит).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна