Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" повиши до позитивна перспективата пред суверенния кредитен рейтинг на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Мудис" повиши до позитивна от стабилна перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Русия, който остава на ниво от "Ва1". Кредитната агенция мотивира това свое решение, цитирайки институционалната сила и нарастващите доказателства за икономическа и фискална устойчивост.

"Мудис" отбеляза, че властите в Русия са дали прагматични монетарни, валутни и фискални политически отговори на неотдавнашната криза, която беше в резултат на колабиралите преди време цени на петрола и наложените на страната международни финансови санкции.

В същото време средносрочната макроикономическа перспектива на Русия вече е по-добра от прогнозата преди година, когато "Мудис" промени кредитната перспектива пред страната до стабилна от отрицателна.

В своята нова оценка агенцията отбеляза, че настоящият кредитен рейтинг отразява правилно балансираната фискална сила на Русия, леко подобрените икономически перспективи и ефективната политиката срещу комбинацията от дългосрочните икономически предизвикателства и продължаващото излагане на страната на външни негативни събития.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени