Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва един от най-популярните карнавали в света - венецианският

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата на венецианския карнавал тази година  е играта. Неговото мото на латински език е Creatum: civitas ludens, което означава "Градът на игрите". Това реши  артистичният  директор на маскарада Марко Макапани, защото според него, играта може да се прилага в най-различни варианти: прикриване, промяна на идентичността, театър, музика, цирк. 
Днес карнавалът ще започне с „Празникът на водата” по всички канали на града изпълнени с гондоли и маскирани участници. Спектакълът “VeCircOnda” („Ве” като Внеция, „чирко” като цирк и „онда” като вълна) ще оповести неговото начало  с изключителни изпълнения на вода и по вълните, вдъхновен от интереса на големия италиански режисьор Федерико Фелини към цирковото изкуство. 
Традиционният „Полет на ангела” – или девойката която се спуска от камбанарията на площад „Сан Марко”, е на 4-и февруари. Ритуалът се изпълнява вече близо 5 века. В ролята на ангела този път ще бъде красивата венецианка Елиза Костантини
Карнавалът на Венеция, който съществува от 1296 г чрез декрет на едноименната република, ще предложи на своите почитатели над 200 забавни и културни инициативи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна