Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати повече няма да доставят оръжие на сирийските кюрдски сили

Такива уверения съобщи, че е получил от съветника по националната сигурност на американския президент говорителят на турския президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ген. Хърбърт Макмастър е разговарял по телефона с Ибрахим Калън вчера вечерта, но информацията беше публикувана днес. По думите на Калън американската страна е признала легитимните турски опасения за сигурността. Двете страни са се договорили за засилване на координацията помежду си за избягване на недоразумения относно Сирия. В разговора е подчертана нуждата от развиване на отношенията между съюзниците в НАТО въз основа на взаимните интереси и уважение.

Говорителят на Пентагона Дейна Уайт посочи, че е запозната с медийните публикации, но не знае за никаква промяна в американската позиция, съобщава „Ройтерс“.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм отново разкритикува Вашингтон заради връзките му със сирийските кюрдски милиции, а външният министър Мевлют Чавушоглу също посочи, че Анкара иска конкретни стъпки, а не думи.

Междувременно председателят на Комисията по външна политика на Меджлиса Волкан Бозкър заяви, че Турция е обсъждала възможна военна операция в град Манбидж със Съединените щати.

Силите за народна защита са като клон на ПКК. Това е посочено отпреди няколко дни на официална страница на Централното разузнавателно управление на Съединените щати.

Междувременно турската армия съобщи, че по време на военната операция до момента са били поразени 340 цели, а почти 400 терористи са били убити, ранени или заловени. Съобщените загуби от турска страна са трима убити и 30 ранени военни и 13 убити бойци от Свободната сирийска армия и 24 ранени. Калният терен обаче затруднява настъплението. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна