Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продадени са над 10 000 "зелени билета" за пътуване с градския транспорт в София

| обновено на 28.01.18 в 15:01
Снимка: Пресцентър ЦГМ


Във връзка с превишените нива на фини прахови частици днес Столична община въведе "Зелен билет" за пътуване с градски транспорт на цена от 1 лев за целия ден за всички линии. В дни без превишени нива цената на карта за един ден е 4 лева. Билетът може да бъде купен от всички центрове за продажба на билети, както и от превозните средства на обществения транспорт. Проверка на "Хоризонт" показа, че гражданите одобряват въвеждането му. Какво още споделиха те, чуйте в прикачения звуков файл.  Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.  Към 15 ч. са продадени над 10 000 "зелени билета", съобщи кметът Йорданка Фандъкова: 
До този момент навсякъде хората имат възможност да закупят тези билети. Там, където свършат - при шофьорите или на касите, се зарежда отново. Има готовност  и от транспортните оператори, ако някъде има прекалено голям интерес към пътуването с градски транспорт, да може да се увеличават линиите!
От общината отново призоваха да не се ползват лични автомобили, а домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, да ползват електрически уреди. Лекарите съветват хората с белодробни заболявания, малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.
Според информацията за нивата на фини прахови частици за територията на София днес и утре (28 и 29 януари) не се очаква силно замърсяване. Само станцията в кв. "Хиподрума" отчита стойности над допустимите, обозначени с код „жълт” за умерено замърсяване – 51-100 ug/m3 над нормата. 
Продължават проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града, съобщи пресцентърът на Столичната община. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна