Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър вече гласуваха тримата основни претенденти за най-високия държавен пост

Никос Анастасиадис, придружен от внуците си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентските избори в Кипър, чийто първи тур се провежда днес, са първите избори за държавен глава след успешното излизане на страната от меморандума с тройката международни кредитори през 2016 г. и след провала на мирната конференция за обединението на етнически разделената страна през юли миналата година.

След предизборна кампания, насочена главно към решаването на икономическите и социални проблеми в Кипър, както и към замразения мирен процес, кипърците гласуват днес със сравнително слаба активност. До 10 часа само 10.5% от почти 551 000 избиратели са упражнили правото си. На президентските избори преди 5 години този процент е бил 13. Избирателна секция е отворена и в София.

Тримата основни претенденти за най-високия държавен пост в страната вече дадоха своя глас. 71-годишният настоящ президент Никос Анастасиадис призова хората да участват възможно най-активно в изборния процес с трезвост и зрялост и изпрати послание за единство в следващия ден след изборите.

44-годишният лидер на дясноцентристката партия ДИКО Николас Пападопулос апелира гласоподавателите да подкрепят промяната и новата стратегия за развитието на страната.

51-годишният Ставрос Малас, независим кандидат, подкрепян от най-голямата лява партия АКЕЛ, призова гражданите да гласуват за онези, които дават надежда за по-добро бъдеще чрез реални отговори на проблемите.

Резултатите ще бъдат обявени около 20.30 ч. тази вечер. Според проучванията на общественото мнение Никос Анастасиадис се очаква да спечели на първия тур, но много важно е кой от двамата претенденти ще се изправи срещу него на втория тур.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна