Япония започва проверки на борсите за криптовалути след хакерската кражбата от Coincheck за 530 млн. долара

Coincheck ще възстанови до 90% от загубите на своите клиенти
ЕПА/БГНЕС

Японският финансов регулатор обяви в понеделник, че ще инспектира всички борси за търговия на криптовалути и в същото време нареди на борсата Coincheck да предприеме необходимите действия, след като в петък (26-и януари) хакери успяха да открадна дигитални валути на стойност 530 млн. щатски долара, осъществявайки по този начин най-мащабната в историята кибернет кражба, съобщава агенция Ройтерс.

Кражбата подчертава за сетен път уязвимостта при търгуването на този тип финанси активи, които все още не подлежат на добра регулация в цял свят.

Агенцията за финансови услуги (FSA) посочи, че е поръчала да бъдат направени подобрения при оперирането на базираната в Токио борса за електронна търговия Coincheck, след като в петък тя спря търговията на всички дигитални валути с изключение на биткойн в резултат на хакерска кражба за 58 млрд. йени (около 534 млн. долара) на десетата по популярност и по пазарна капитализация криптовалута NEM.

През уикенда от борсата Coincheck заявиха, че ще компенсират с около 90% засегнатите от кражбата нейни клиенти чрез средства на самата компания, въпреки че все още не е ясно как и кога ще стане това. Според компанията откраднатите криптовалути ще бъдат възстановени на клиентите на ниво от 88,549 йена за един NEM, което означава, че борсата ще трябва да се бръкне и да извади около 46,3 млрд. йени.

От Coincheck също така посочиха, че откраднатите криптовалути NEM са били съхранявани в т.нар. "горещ портфейл" на борсата, вместо в по-сигурния "студен портфейл" до който няма интернет достъп.

Японският финансов регулатор заяви, че е наредила на Coincheck да представи до 13-ти февруари доклад за инцидента и мерки за предотвратяване на негово евентуално повторение. "Ако е необходимо, ще бъдат извърши проверки на място и на други борси за търговия на криптовалути", заяви на специален брифинг официален представител на FSA.

Регулаторът също така отбеляза, че все още не може да потвърди, че борсата Coincheck разполага с достатъчно средства за възстановяване на огромните загуби от хакерската кражба.

Междувременно базираната в Сингапур фондация NEM заяви, че има система за проследяване на емитираната от нея криптовалута и че разполага с "пълна информация" за всички загубени дигитални валути на борсата Coincheck.

Новината за мащабната хакерска кражба доведе в петък до драматична обезценка на NEM с близо 25% (от 1,02 щатски долара към 87 цента), отнемайки само в рамките на деня близо 2,2 млрд. долара от пазарната капитализация на тази дигитална валута. Решението на борсата Coincheck да възстанови до 90% от откраднатите средства парира част от тези загуби и в началото на търговията в понеделник NEM се търгува около 0,97 долара, според данни на борсата CoinMarketCap.

Хакерската кражба в огромен размер от борсата Coincheck продължава и днес да се отразява негативно на пазарите на криптовалути в световен план.

Спот цената на биткойн се понижава с 4,66% към 11203 долара, докато на втората по значимост дигитална валута етеруим - с 4,8% към 1188 долара, според данни на CoinDesk.

В същото време биткойн фючърсите, търгувани на чикагската борса Cboe губят 0,8% от стойността си към 11220 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на другата водеща борса в Чикаго - CME поскъпват с 2,87% към 11280 долара след изтичането на януарските фючърси през миналата седмица.

На срещата в Давос през миналата седмица световните лидери отправиха нови предупреждения относно опасностите при търговията с криптовалути, като американският финансов министър Стивън Мнучин изрази опасенията на администрацията във Вашингтон относно дигиталните валути, които се използват за незаконна дейност.

Редица азиатски страни, включително Южна Корея и Китай, вече започнаха да обмислят редица регулаторни мерки, свързани с търговията на криптовалути. Южна Корея ще забрани на търговците на дигитални валути да използват анонимни банкови сметки, като целта е да се решат проблемите с използване на криптовалутите за криминална дейност. Китай пък вече нареди закриването на някои от борсите за търговия на дигитални валути с цел ограничаване на финансовите рискове.

Япония обаче предприе различен подход и през миналата година стана първата страна, която въведе национално регулиране на обмена на криптовалути. Този ход, предназначен да защити потребителите и изпирането на пари, беше възхваляван от мнозина търговци и оператори като доста прогресивен, но най-мащабната в историята кражба от петък сякаш подчертава за съществуващи сериозни рискове при този тип търговия.

Още от категорията

Низходяща ревизия на данните за британския икономически растеж в края на 2017 година

В края на 2017-а година британската икономика нарасна с по-слабо от първоначалната оценка темпо, като за цялата изминала година икономката на Обединеното кралство отбеляза най-слабата си експанзия от 2012-а насам въпреки набиращият скорост растеж в световен план, показват низходящо ревизирани данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 22.02.18 в 12:59

По-рязко от очакваното избледняване на бизнес еуфорията в Германия през февруари

Бизнес доверието в Германия отбеляза през февруари малко по-рязко от очакваното отстъпление от рекордния връх, достигнат в началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo, което обаче все още предполага, че водещата европейска икономика е на път да отбележи нов солиден растеж и през първото тримесечие на настоящата..

публикувано на 22.02.18 в 12:06

Гръцките държавни облигации поскъпват, след като "Мудис" повиши кредитния рейтинг на страната

Агенция "Мудис" повиши в сряда вечерта дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция с два пункта до "В3" от "Саа2" и запази позитивна перспектива, тъй като вярва, че страната ще приключи успешно своята трета спасителна финансова програма и ще успее да се върна на пътя на самофинансиране на дълговите пазари. Кредитната агенция също така отбеляза,..

публикувано на 22.02.18 в 11:36

Достъпно обучение за кредити, банки, криптовалута за учениците до края на април

Висшето училище по застраховане и финанси започва безплатна Финансова академия за ученици между 10 и 12 клас. Образователните уроци, които ще се провеждат в сградата на университета, започват на 22 февруари и ще продължат до края на април. Целта им е да дадат възможност на учениците да се запознаят още на гимназиален етап с важни елементи от..

публикувано на 22.02.18 в 11:34

Отслабване на позитивните бизнес нагласи във Франция през февруари

През февруари общото бизнес доверие във Франция отбелязва известно влошаване за втори пореден месец, но оставане недалеч от неговия 10-годишен връх от декември 2017-а година, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила икономика на еврозоната, се понижи през февруари до..

публикувано на 22.02.18 в 11:06

Висш германски съд решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната

Най-висшият административен съд на Германия в Лайпциг ще решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната, като се произнесе по въпроса дали градовете на най-големия европейски пазар на автомобили могат да забранят моторните превозни средства, които силно замърсяват околната среда, съобщава агенция Ройтерс. Автомобилите..

публикувано на 22.02.18 в 09:57

Активите на инвестиционните фондове в България достигат 3,5 млрд. лева в края на 2017-а

Към края на 2017 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 3 573 млн. лева, съобщава БНБ.  Техният размер нараства на годишна база с 25.3 на сто. Като процент от Брутния вътрешен продукт общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към..

публикувано на 22.02.18 в 09:36