Япония започва проверки на борсите за криптовалути след хакерската кражбата от Coincheck за 530 млн. долара

Coincheck ще възстанови до 90% от загубите на своите клиенти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският финансов регулатор обяви в понеделник, че ще инспектира всички борси за търговия на криптовалути и в същото време нареди на борсата Coincheck да предприеме необходимите действия, след като в петък (26-и януари) хакери успяха да открадна дигитални валути на стойност 530 млн. щатски долара, осъществявайки по този начин най-мащабната в историята кибернет кражба, съобщава агенция Ройтерс.

Кражбата подчертава за сетен път уязвимостта при търгуването на този тип финанси активи, които все още не подлежат на добра регулация в цял свят.

Агенцията за финансови услуги (FSA) посочи, че е поръчала да бъдат направени подобрения при оперирането на базираната в Токио борса за електронна търговия Coincheck, след като в петък тя спря търговията на всички дигитални валути с изключение на биткойн в резултат на хакерска кражба за 58 млрд. йени (около 534 млн. долара) на десетата по популярност и по пазарна капитализация криптовалута NEM.

През уикенда от борсата Coincheck заявиха, че ще компенсират с около 90% засегнатите от кражбата нейни клиенти чрез средства на самата компания, въпреки че все още не е ясно как и кога ще стане това. Според компанията откраднатите криптовалути ще бъдат възстановени на клиентите на ниво от 88,549 йена за един NEM, което означава, че борсата ще трябва да се бръкне и да извади около 46,3 млрд. йени.

От Coincheck също така посочиха, че откраднатите криптовалути NEM са били съхранявани в т.нар. "горещ портфейл" на борсата, вместо в по-сигурния "студен портфейл" до който няма интернет достъп.

Японският финансов регулатор заяви, че е наредила на Coincheck да представи до 13-ти февруари доклад за инцидента и мерки за предотвратяване на негово евентуално повторение. "Ако е необходимо, ще бъдат извърши проверки на място и на други борси за търговия на криптовалути", заяви на специален брифинг официален представител на FSA.

Регулаторът също така отбеляза, че все още не може да потвърди, че борсата Coincheck разполага с достатъчно средства за възстановяване на огромните загуби от хакерската кражба.

Междувременно базираната в Сингапур фондация NEM заяви, че има система за проследяване на емитираната от нея криптовалута и че разполага с "пълна информация" за всички загубени дигитални валути на борсата Coincheck.

Новината за мащабната хакерска кражба доведе в петък до драматична обезценка на NEM с близо 25% (от 1,02 щатски долара към 87 цента), отнемайки само в рамките на деня близо 2,2 млрд. долара от пазарната капитализация на тази дигитална валута. Решението на борсата Coincheck да възстанови до 90% от откраднатите средства парира част от тези загуби и в началото на търговията в понеделник NEM се търгува около 0,97 долара, според данни на борсата CoinMarketCap.

Хакерската кражба в огромен размер от борсата Coincheck продължава и днес да се отразява негативно на пазарите на криптовалути в световен план.

Спот цената на биткойн се понижава с 4,66% към 11203 долара, докато на втората по значимост дигитална валута етеруим - с 4,8% към 1188 долара, според данни на CoinDesk.

В същото време биткойн фючърсите, търгувани на чикагската борса Cboe губят 0,8% от стойността си към 11220 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на другата водеща борса в Чикаго - CME поскъпват с 2,87% към 11280 долара след изтичането на януарските фючърси през миналата седмица.

На срещата в Давос през миналата седмица световните лидери отправиха нови предупреждения относно опасностите при търговията с криптовалути, като американският финансов министър Стивън Мнучин изрази опасенията на администрацията във Вашингтон относно дигиталните валути, които се използват за незаконна дейност.

Редица азиатски страни, включително Южна Корея и Китай, вече започнаха да обмислят редица регулаторни мерки, свързани с търговията на криптовалути. Южна Корея ще забрани на търговците на дигитални валути да използват анонимни банкови сметки, като целта е да се решат проблемите с използване на криптовалутите за криминална дейност. Китай пък вече нареди закриването на някои от борсите за търговия на дигитални валути с цел ограничаване на финансовите рискове.

Япония обаче предприе различен подход и през миналата година стана първата страна, която въведе национално регулиране на обмена на криптовалути. Този ход, предназначен да защити потребителите и изпирането на пари, беше възхваляван от мнозина търговци и оператори като доста прогресивен, но най-мащабната в историята кражба от петък сякаш подчертава за съществуващи сериозни рискове при този тип търговия.

Още от категорията

Солиден ръст на Уолстрийт в началото на новата седмица към двумесечни върхове

Американските акции поскъпват силно в началото на търговията в понеделник, като основните фонови индекси са на път да достигнат двумесечни върхове. Основна подкрепа за днешното възходящо рали на Уолстрийт оказват сигналите за поне временно търговско примирие между САЩ и Китай. След проведените в края на предходната седмица преговори,..

публикувано на 21.05.18 в 17:35
Майк Помпео

Майк Помпео: САЩ ще наложат най-силните в историята икономически санкции спрямо Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи официално изявление в което посочи, че Съединените щати ще наложат "най-силните в история" икономически санкации спрямо Иран, след като Вашингтон вече се оттегли от международната ядрена сделка с Техеран, съобщава Ройтерс. Той изложи 12 искания на Белия дом към иранските власти и каза, че може..

публикувано на 21.05.18 в 17:07

Експерти очакват земеделската земя в Ямболско да продължи да поскъпва

Цената на земеделската земя в ямболска област ще продължи да се покачва докато се изравни с цените в Еросъюза - прогнозират експерти в бранша. Декар земя се продава за над 1000 лева.  Поскъпването в сравнение с предишните години е с 50 - 100 лева на декар, показват наблюденията на адвокат Неда Карска.   „Обраха се дребните имоти -..

публикувано на 21.05.18 в 16:43

Приходите от международен туризъм доближиха 400 млн. лева през първото тримесечие на годината

Приходите от международен туризъм достигнаха близо 400 млн. евро през първите три месеца на настоящата година, показват данните на БНБ, цитирани от Министерството на туризма. Според тези данни приходите през периода януари - март са нараснали с 10,7% спрямо година по-рано. Броят на чуждестранните туристически посещения в нашата страна през..

публикувано на 21.05.18 в 15:09

Доларът поскъпва до нови върхове след новината за търговско примирие между САЩ и Китай

В понеделник щатският долар поскъпна към нови върхове за годината, тъй като и инвеститорите на валутните пазари приветстват новините за поне временно търговско примирие между САЩ и Китай . След проведените в края на предходната седмица преговори, американският финансов министър Стивън Мнучин и китайският вицепремир Лю Хъ обявиха, че е постигнато..

публикувано на 21.05.18 в 14:41
Евалд Новотни от ЕЦБ

Евалд Новотни: ЕЦБ е загрижена относно политиката на едно бъдещо коалиционно правителство в Италия

Потенциалните промени на политиката на едно бъдещо коалиционно правителство в Италия между антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" водят до голяма загриженост, но е необходимо да се изчака, за да се види как тази политика ще се прилага на практика, заяви в понеделник членът на ЕЦБ Евалд Новотни, цитиран от агенция Ройтерс...

публикувано на 21.05.18 в 13:26

Компанията, която строи газовата връзка България – Гърция, обяви обществена поръчка за археологически проучвания

Компанията, която строи газовата връзка между България и Гърция, е обявила обществена поръчка за археологически проучвания по трасето на газопровода.  Стойността ѝ е 3 милиона лева, а срокът за изпълнение – 3 месеца. За проучване са набелязани потенциални археологически обекти, сред които праисторически селища, могилни некрополи, антични..

публикувано на 21.05.18 в 13:07