Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония започва проверки на борсите за криптовалути след хакерската кражбата от Coincheck за 530 млн. долара

Coincheck ще възстанови до 90% от загубите на своите клиенти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският финансов регулатор обяви в понеделник, че ще инспектира всички борси за търговия на криптовалути и в същото време нареди на борсата Coincheck да предприеме необходимите действия, след като в петък (26-и януари) хакери успяха да открадна дигитални валути на стойност 530 млн. щатски долара, осъществявайки по този начин най-мащабната в историята кибернет кражба, съобщава агенция Ройтерс.

Кражбата подчертава за сетен път уязвимостта при търгуването на този тип финанси активи, които все още не подлежат на добра регулация в цял свят.

Агенцията за финансови услуги (FSA) посочи, че е поръчала да бъдат направени подобрения при оперирането на базираната в Токио борса за електронна търговия Coincheck, след като в петък тя спря търговията на всички дигитални валути с изключение на биткойн в резултат на хакерска кражба за 58 млрд. йени (около 534 млн. долара) на десетата по популярност и по пазарна капитализация криптовалута NEM.

През уикенда от борсата Coincheck заявиха, че ще компенсират с около 90% засегнатите от кражбата нейни клиенти чрез средства на самата компания, въпреки че все още не е ясно как и кога ще стане това. Според компанията откраднатите криптовалути ще бъдат възстановени на клиентите на ниво от 88,549 йена за един NEM, което означава, че борсата ще трябва да се бръкне и да извади около 46,3 млрд. йени.

От Coincheck също така посочиха, че откраднатите криптовалути NEM са били съхранявани в т.нар. "горещ портфейл" на борсата, вместо в по-сигурния "студен портфейл" до който няма интернет достъп.

Японският финансов регулатор заяви, че е наредила на Coincheck да представи до 13-ти февруари доклад за инцидента и мерки за предотвратяване на негово евентуално повторение. "Ако е необходимо, ще бъдат извърши проверки на място и на други борси за търговия на криптовалути", заяви на специален брифинг официален представител на FSA.

Регулаторът също така отбеляза, че все още не може да потвърди, че борсата Coincheck разполага с достатъчно средства за възстановяване на огромните загуби от хакерската кражба.

Междувременно базираната в Сингапур фондация NEM заяви, че има система за проследяване на емитираната от нея криптовалута и че разполага с "пълна информация" за всички загубени дигитални валути на борсата Coincheck.

Новината за мащабната хакерска кражба доведе в петък до драматична обезценка на NEM с близо 25% (от 1,02 щатски долара към 87 цента), отнемайки само в рамките на деня близо 2,2 млрд. долара от пазарната капитализация на тази дигитална валута. Решението на борсата Coincheck да възстанови до 90% от откраднатите средства парира част от тези загуби и в началото на търговията в понеделник NEM се търгува около 0,97 долара, според данни на борсата CoinMarketCap.

Хакерската кражба в огромен размер от борсата Coincheck продължава и днес да се отразява негативно на пазарите на криптовалути в световен план.

Спот цената на биткойн се понижава с 4,66% към 11203 долара, докато на втората по значимост дигитална валута етеруим - с 4,8% към 1188 долара, според данни на CoinDesk.

В същото време биткойн фючърсите, търгувани на чикагската борса Cboe губят 0,8% от стойността си към 11220 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на другата водеща борса в Чикаго - CME поскъпват с 2,87% към 11280 долара след изтичането на януарските фючърси през миналата седмица.

На срещата в Давос през миналата седмица световните лидери отправиха нови предупреждения относно опасностите при търговията с криптовалути, като американският финансов министър Стивън Мнучин изрази опасенията на администрацията във Вашингтон относно дигиталните валути, които се използват за незаконна дейност.

Редица азиатски страни, включително Южна Корея и Китай, вече започнаха да обмислят редица регулаторни мерки, свързани с търговията на криптовалути. Южна Корея ще забрани на търговците на дигитални валути да използват анонимни банкови сметки, като целта е да се решат проблемите с използване на криптовалутите за криминална дейност. Китай пък вече нареди закриването на някои от борсите за търговия на дигитални валути с цел ограничаване на финансовите рискове.

Япония обаче предприе различен подход и през миналата година стана първата страна, която въведе национално регулиране на обмена на криптовалути. Този ход, предназначен да защити потребителите и изпирането на пари, беше възхваляван от мнозина търговци и оператори като доста прогресивен, но най-мащабната в историята кражба от петък сякаш подчертава за съществуващи сериозни рискове при този тип търговия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна