Япония започва проверки на борсите за криптовалути след хакерската кражбата от Coincheck за 530 млн. долара

Coincheck ще възстанови до 90% от загубите на своите клиенти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският финансов регулатор обяви в понеделник, че ще инспектира всички борси за търговия на криптовалути и в същото време нареди на борсата Coincheck да предприеме необходимите действия, след като в петък (26-и януари) хакери успяха да открадна дигитални валути на стойност 530 млн. щатски долара, осъществявайки по този начин най-мащабната в историята кибернет кражба, съобщава агенция Ройтерс.

Кражбата подчертава за сетен път уязвимостта при търгуването на този тип финанси активи, които все още не подлежат на добра регулация в цял свят.

Агенцията за финансови услуги (FSA) посочи, че е поръчала да бъдат направени подобрения при оперирането на базираната в Токио борса за електронна търговия Coincheck, след като в петък тя спря търговията на всички дигитални валути с изключение на биткойн в резултат на хакерска кражба за 58 млрд. йени (около 534 млн. долара) на десетата по популярност и по пазарна капитализация криптовалута NEM.

През уикенда от борсата Coincheck заявиха, че ще компенсират с около 90% засегнатите от кражбата нейни клиенти чрез средства на самата компания, въпреки че все още не е ясно как и кога ще стане това. Според компанията откраднатите криптовалути ще бъдат възстановени на клиентите на ниво от 88,549 йена за един NEM, което означава, че борсата ще трябва да се бръкне и да извади около 46,3 млрд. йени.

От Coincheck също така посочиха, че откраднатите криптовалути NEM са били съхранявани в т.нар. "горещ портфейл" на борсата, вместо в по-сигурния "студен портфейл" до който няма интернет достъп.

Японският финансов регулатор заяви, че е наредила на Coincheck да представи до 13-ти февруари доклад за инцидента и мерки за предотвратяване на негово евентуално повторение. "Ако е необходимо, ще бъдат извърши проверки на място и на други борси за търговия на криптовалути", заяви на специален брифинг официален представител на FSA.

Регулаторът също така отбеляза, че все още не може да потвърди, че борсата Coincheck разполага с достатъчно средства за възстановяване на огромните загуби от хакерската кражба.

Междувременно базираната в Сингапур фондация NEM заяви, че има система за проследяване на емитираната от нея криптовалута и че разполага с "пълна информация" за всички загубени дигитални валути на борсата Coincheck.

Новината за мащабната хакерска кражба доведе в петък до драматична обезценка на NEM с близо 25% (от 1,02 щатски долара към 87 цента), отнемайки само в рамките на деня близо 2,2 млрд. долара от пазарната капитализация на тази дигитална валута. Решението на борсата Coincheck да възстанови до 90% от откраднатите средства парира част от тези загуби и в началото на търговията в понеделник NEM се търгува около 0,97 долара, според данни на борсата CoinMarketCap.

Хакерската кражба в огромен размер от борсата Coincheck продължава и днес да се отразява негативно на пазарите на криптовалути в световен план.

Спот цената на биткойн се понижава с 4,66% към 11203 долара, докато на втората по значимост дигитална валута етеруим - с 4,8% към 1188 долара, според данни на CoinDesk.

В същото време биткойн фючърсите, търгувани на чикагската борса Cboe губят 0,8% от стойността си към 11220 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на другата водеща борса в Чикаго - CME поскъпват с 2,87% към 11280 долара след изтичането на януарските фючърси през миналата седмица.

На срещата в Давос през миналата седмица световните лидери отправиха нови предупреждения относно опасностите при търговията с криптовалути, като американският финансов министър Стивън Мнучин изрази опасенията на администрацията във Вашингтон относно дигиталните валути, които се използват за незаконна дейност.

Редица азиатски страни, включително Южна Корея и Китай, вече започнаха да обмислят редица регулаторни мерки, свързани с търговията на криптовалути. Южна Корея ще забрани на търговците на дигитални валути да използват анонимни банкови сметки, като целта е да се решат проблемите с използване на криптовалутите за криминална дейност. Китай пък вече нареди закриването на някои от борсите за търговия на дигитални валути с цел ограничаване на финансовите рискове.

Япония обаче предприе различен подход и през миналата година стана първата страна, която въведе национално регулиране на обмена на криптовалути. Този ход, предназначен да защити потребителите и изпирането на пари, беше възхваляван от мнозина търговци и оператори като доста прогресивен, но най-мащабната в историята кражба от петък сякаш подчертава за съществуващи сериозни рискове при този тип търговия.

Още от категорията

БНБ даде предварително одобрение за сделката между ДСК и "Сосиете Женерал Експресбанк"

Тя беше обявена още през август, но се очакваха всички регулаторни разрешения. "Сосиете Женерал Експресбанк" ще стане дъщерна на ДСК. Цената за поредното сливане в банковия ни сектор не се съобщава. ДСК в момента е втората по големина банка в България и е една от шестте, които ще бъдат проверени от Европейската централна банка за качество на..

публикувано на 14.11.18 в 23:33

БНБ даде предварително одобрение за сделката между ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк

БНБ даде предварително одобрение за сделката между ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк, съобщиха от Централната банка. Придобиването беше анонсирано още през август, но се очакваха всички регулаторни разрешения. Сосиете ще стане дъщерна на ДСК. Цената на сделката не се съобщава. Това е поредното сливане в банковия сектор. ДСК в момента е втората по..

публикувано на 14.11.18 в 19:55

В БДЖ не достигат пътнически влакове

В БДЖ не достигат пътнически влакове, обяви министърът на транспорта Росен Желязков. Пред парламентарната транспортна комисия той даде подробности за състоянието на компанията.  "БДЖ - Пътнически превози" разполага с 289 локомотивни мотрисни влакове, от тях 95 са изведени в изолация, а 42 в момента са в ремонт. 30 електрически мотрисни влакове са в..

обновено на 14.11.18 в 18:49

Предпазлив позитивен старт на Уолстрийт след отскок на петролните цени и очаквано повишаване на инфлацията в САЩ

В сряда търговията на Уолстрийт стартира на зелена територия благодарение на отскок на петролните фючърси с над 2%, което допринася за поскъпване на акциите на енергийните компании. В същото време инвеститорите не бяха впечатлени от нарастването на потребителската инфлация в САЩ през октомври, тъй като то беше в рамките на очакваното и сякаш..

публикувано на 14.11.18 в 17:35

Проф. Д. Минев: Необходими са промени в данъчните закони, които да отговарят на разпределението на доходите

Не е много разбираемо защо правителството не се опитва да отговори по-активно, както и да внасят по-активни подобрения в живота на хората, а се правят опити за дискредитиране на протестите. Това каза в интервю за "Нещо повече" професор Духомир Минев от Европейска антибедност мрежа в коментар на протестите, провеждащи се в последните дни в..

публикувано на 14.11.18 в 17:14

Очаквано нарастване на потребителската инфлация в САЩ през октомври

През октомври потребителската инфлация в САЩ се повиши на месечна база с най-силно темпо от началото на годината в резултат на растящи цени на бензина, на наемите и на автомобилите втора употреба, показват данни на Департамента по труда. Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през миналия месец с 0,3% спрямо септември, когато се..

публикувано на 14.11.18 в 16:27

МАЕ: Рекордните петролни добиви в САЩ, Русия и Саудитска Арабия надвишават значително глобалното потребление

САЩ, Русия и Саудитска Арабия изпомпват суров петрол в рекордни нива, което води до глобално предлагане, надвишаващо значително търсенето, съобщи в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ). В последния си редовен месечен доклад базираната в Париж организация посочи, че производството на петрол от трите най-големи производители в световен..

публикувано на 14.11.18 в 15:07