Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Прат от ЕЦБ призова за повече търпение по отношение на програмата за "количествени улеснения"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка все още е далеч от постигането на целта си за инфлация от малко под 2 на сто и трябва да остане търпелива, посочи в понеделник главният икономист на ЕЦБ Петер Прат, противопоставяйки се по този начин на засилващите се призиви за постепенно премахване на програмата на банката за закупуване на облигации,известна като "количествени улеснения", за над 2,5 трн. евро, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

През миналата седмица ЕЦБ все решение да остави без промяна настоящата си парична и лихвена политика, но неколцина членове на банката призоваха публично за бързо прекратяване на покупките на еврооблигации. Понастоящем програмата за "количествени улеснения" е за 30 млрд. евро на месец и трябва да продължи поне до септември 2018-а година.

Говорейки в Брюксел, Петер Прат предупреди, че все още се изисква "търпение и постоянство" от страна на ЕЦБ, тъй като инфлацията в еврозоната остава твърде слаба. Не трябва да има съмнение относно нашия непоколебим ангажимент да осигурим устойчиво завръщане на инфлацията към нива от малко под 2 на сто, подчерта той.

Трябва да се има предвид, че през последните седмици няколко висши представителите на ЕЦБ призоваха за бързо прекратяване на програмата за покупки на активи, притеснени, че стимулиращите политики на банката са прекалено агресивни, имайки предвид силният икономически подем в региона на единната валута.

Така например централният банкер на Холандия Клаас Нот, предупреди в неделя по холандска телевизия, че програмата за "количествени улеснения" трябва да приключи възможно най-скоро. Програмата вече направи това, което се очакваше от нея, подчерта вчера Клаас Нот.

Междувременно Петер Прат очерта три важни критерия за ЕЦБ, които биха довели до промяна в курса на провежданата от банката политика. На първо място, ръстът на потребителските цени, който понастоящем е от 1,4%, трябва да остане стабилно на пътя за постигане на целевото ниво от малко под 2% в средносрочен план. На второ място, централните банкери трябва да са уверени, че инфлацията се придвижва във възходяща посока и на трето място, инфлацията ще трябва да продължава да се повишава, дори ако намалеят стимулиращите мерки, предприемани от ЕЦБ.

Днес все още сме далеч от удовлетворяване и на трите критерия по едно и също време, посочи главният икономист на ЕЦБ.

Чак след като тези критерии бъдат изпълнени, покупките на нетни активи ще приключат и ръководството на ЕЦБ ще се фокусира върху лихвените проценти (банката ще започне да обмисля тяхното повишение) и върху реинвестирането на средствата по вече закупените и своевременно изтичащи еврооблигации, допълни Петер Прат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени