Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на национална среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите

Прокуратура: През първите девет месеца на 2017-а са пострадали 368 души, повечето жени

Снимка: БГНЕС

В Пловдив започва Националната работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Тя ще продължи до 1-ви февруари.

Форумът, който се провежда всяка година, ще бъде открит от заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов. В него ще вземат участие и представители на неправителствени организации и на комисии за борба с трафика на хора от страната.

Представители на Международния център за развитие на миграционните политики ще представят доклад за извършената от тях оценка на Националния механизъм за насочване и подпомагане на станалите жертви на трафик. Участниците във форума ще се запознаят също с работата на приютите за временно настаняване, на първия специализиран кризисен център за деца, както и със започналото през 2017 година картографиране на рисковите региони и уязвимите групи.

По данни на прокуратурата през първото деветмесечие на миналата година са били образувани 59 наказателни производства, като ефективните присъди са 12. Пострадалите са 368, повечето от тях жени. Трафикът с цел сексуална експлоатация е водещ - жертвите са 250, при 43 от случаите става въпрос за принудителен труд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна