Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ и Агенция "Медицински одит" проверяват Комисията за лечение в чужбина по сигнал за пациент, починал заради забавени процедури

| обновено на 30.01.18 в 19:48
Д-р Бойко Пенков
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването и Агенция "Медицински одит" започват проверка на Комисията за лечение в чужбина за последните две години, съобщи ресорният заместник-министър Бойко Пенков. Поводът е писмо до медиите на Христина Хрисимова, че съди министерството за фатално забавяне на Комисията да финансира белодробна трансплантация на съпруга й Георги. Пред "Хоризонт" тя обясни, че забавянето от 6 месеца довежда до фатален изход за съпруга й. Трансплантациите при диагнозата идопатична белодробна фиброза не се извършват в България:

В края на месец юли 2016 година, когато бяхме сигурни, че това е диагнозата подадохме заявленията с необходимата документация - оферта от болница, която пое съпруга ми. МЗ започна да закъснява със сроковете. Заседанията на Комисията за лечение в чужбина, която трябва да провежда такива четири пъти в месеца, се оказа, че в рамките на месец и половина  - от 15 август до 20 септември, беше провела само едно единствено заседание. Комисията направи всичко възможно да забави финалното му одобрение за финансиране.

През октомври жената отправя ултиматум към здравното министерство, че ще започне протест и на 7 октомври комисията одобрява трансплантацията. Чак на 8 ноември е подписан окончателният договор. На 11 януари 2017-а пациентът почива в българска болница. 

Днес заместник-министър д-р Пенков заяви, че ще проверяват Комисията за лечение в чужбина за две години назад. Той показа пред медиите и писмо от австрийската болница, според което:

За мое съжаление се потвърждава мнението и на виенските лекари, че той е бил в доста тежко състояние за съжаление и те не биха го приели  да бъде трансплантиран./.../   

В разговор с много от нашите консултанти се оказа, че има злоупотреба с права, има забавяне на процедури. Защото се оказа, че в много случаи се подават заявления за трансплантации на бъбрек и панкреас при комбинирана бъбречна недостатъчност и диабет и после в страната, която приема пациента за подобен тип трансплантации, се прави само бъбречна трансплантация, което е заобикаляне на всички възможни норми, които съществуват в България. Специално този случай е във фокуса на нашето внимание, заяви още Бойко Пенков. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна