Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борсите на криптовалути приключват най-трагичния си месец от три години насам

Биткойнът е на път да се обезцени с близо 30% в рамките на януари

Снимка: Ройтерс

Въпреки днешните опити за известна стабилизация, добилите през миналата година огромна популярност криптовалути начело с биткойн са на път да приключат най-лошия си месец от три години насам.

Днес водещата дигитална валута поскъпва на спот пазара с 1,12% към 10250 щатски долара, според данни на CoinDesk, но в рамките на отиващия си януари тя се обезцени с близо 30% спрямо ниво около 14000 долара в края на 2017-а година и след като в средата на декември дори поскъпна близо до важната психологическа бариера от 20000 долара.

Това е едва третият път от последните пет години, в който цената на биткойн падна с около 30% в рамките на месец като за последна това беше факт през януари 2015-а година. Ако се вземе предвид рекордният ценови връх от малко под 20000 долара, достигнат към средата на декември, понастоящем биткойнът се търгува с цели 50% по-евтино. Февруарските биткойн фючърси, търгувани на чикагските борси Cboe и CME, пък поскъпват в сряда съответно с 0,94% към 10230 долара и с 2,41% към 10 200 долара.

                                                                                                                    Графика на биткойн / щатски долар

Снимка

Последният сериозен удари, който понесоха пазарите на криптовалути беше във вторник, когато биткойнът се обезцени с около 8%, обезценявайки се за кратко и под психологическата бариера от 10000 щатски долара към 9627 нивото. Причините за това ново напрежение на борсите за криптовалути бяха няколко.

Във вторник Facebook Inc. наложи забрана в социалната си мрежа на реклами на финансови продукти, които често са свързани с "подвеждащи и измамни промоционални практики". Това означава забрана на реклами, свързани с първоначално предлагане на криптовалути, както и на търговия на дигитални валути. За потребителите на Facebook, промяната в правилата може да доведе до край на реклами от типа: Използвайте средствата си за пенсиониране, за да закупите биткойн!.

Вчера Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) пък спря първоначално предлагане на криптовалути за 600 млн. долара, а в същото време излезе информация, според която Комисията за търговия на стокови фючърси (CFTC) е изпратила през миналия месец призовки до една от най-големите борси за криптовалути Bitfinex и на нейната посестрима компания Tether.

В основата на обезценката на биткойна и на останалите криптовалути през януари обаче остават все по-сериозните регулаторни мерки, които се предприемат на този етап главно от азиатските оторизирани власти (най-вече в Китай и Южна Корея), както и серията кражби на дигитални валути от страна на хакери.

Най-пресен е примерът от края на миналата седмица, когато от японската борса Coincheck беше осъществена хакерска кражба на криптовалути за около 530 млн. щатски долара.

Месец по-рано пък компанията Yapian, която управлява базираната в Сеул борса за криптовалути Youbit, прекрати търговията на дигитални валути и подаде заявление за фалит, след като нейните системи бяха хакнати в ранните часове на днешния ден. От Yapian заявиха, че този последен пробив на сигурността е довел до загуби на цели 17% от общите активи на компанията, като дружеството обаче не посочи вида на откраднатите виртуални валути или финансовата стойност на понесените от нея загуби. Трябва да се има предвид, че при предходната кибератака през април, южнокорейската електронна борса също понесе сериозни загуби на резервите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна