Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за взрива край Петолъчката отново влиза в съда

Снимка: Цветан Петков

Близо 6 години след взрива в базата за обезвреждане на боеприпаси край пътен възел Петолъчката делото отново влиза в съда. При експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и бяха нанесени щети за над 62 млн. лева.

За разлика от първото дело, обвинените вече са трима. Освен собственика на базата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев на подсъдимата скамейка ще седне и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Окръжната прокуратура ги обвинява в причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и телесни повреди на още няколко работници при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси. Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, са били срязвани. Така са били нарушени безопасните условия на труд и се е стигнало фаталния взрив. 

Същевременно група от над 50 души от Лозенец, селото, засегнато най-много от взрива, ще призове да не бъде възстановявана дейността на фирмата в района на Петолъчката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна