Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.
Снимка: eu2018bg.bg

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Биенковска:

Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или как най-бързо да усвоят нови. Важна е подготовката на служителите за новите професии. Сигурна съм, че роботизирането в някои сфери няма да отнеме работни места от хората, ако те имат необходимите умения и образование.

Уменията на работната сила бяха сред основните конкурентни предимства на Европа, които и министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна като основа на дългосрочната индустриална политика на Европейския съюз по време на неформалния съвет по конкурентоспособност, който се провежда в София:

Дългосрочната индустриална политика трябва да бъде базирана на развитието на конкурентните предимства на европейската икономика, а именно ключовите активи, добрата физическа и цифрова инфраструктура, уменията на работната сила, иновационния потенциал на европейците, доброто функциониране на пазарите, предвидимата регулаторна рамка, както и ефективното управление. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна