Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем турски войници са били убити днес в рамките на операцията "Маслинова клонка"

Цивилните жертви на турските въздушни удари и обстрели в Северна Сирия достигнаха 150 души

| обновено на 03.02.18 в 20:14
погребение на турски войник, убит от кюрдски сили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на мирните жители, загинали при  въздушните удари и артилерийския обстрел от страна на турската армия в Северна Сирия, достигна 150 души, съобщи  ръководителката на департамента за здравеопазване в района на Африн Анджела Ришо, цитирана от  ТАСС. Сред убитите и ранените преобладават бежанци, които са се преместили в Африн от районите на Алепо и Идлиб, където има военни действия, каза Ришо.

Същевременно турската армия, цитирана от АФП, съобщи за общо седем турски войници, убити днес в рамките на операцията "Маслинова клонка". Тя започна преди две седмици и беше предприета от турските въоръжени сили в северозападния регион на Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС).
 
Днес петима турски танкисти са били убити в Африн, след като тяхната машина била улучена от силите на кюрдска милиция, смятана от Анкара за терористична, но за съюзник на Съединените щати. По рано АФП съобщи за още двама убити турски войници в рамките на операция "Маслинова клонка"- единият бил убит в стълкновения с кюрдски бойци, а другият загинал при нападение в турския граничен окръг Килис.


Турската армия е отговорила с въздушни удари, унищожавайки убежища и складове с оръжие на кюрдските сили.

Говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън заяви на пресконференция в Истанбул днес, че операция "Маслинова клонка" протича по план. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви на свой ред в реч по телевизията, че турската армия е превзела няколко планински селища в района и се приближава към град Африн: Малко остава, заяви той.

Анализатори и наблюдатели на място обаче твърдят, че до днес Турция е поела контрола само над няколко парцела около границата без да се доближава до Африн, предаде АФП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна