Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две масонски ложи за членове на парламента и политически журналисти действат тайно в Уестминстър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две масонски ложи за членове на парламента и политически журналисти действат тайно в Уестминстър, съобщава вестник „Гардиън“.

Позовавайки се на информация на журналисти, вестник „Гардиън“ съобщава, че в сградата на британския парламент тайно действат две масонски ложи. Едната, наречена New Welcome Lodge, събира депутати от Камарата на общините, благородници от Камарата на лордовете и персонал на парламента. В другата, известна като Gallery Lodge, членуват представители на политическата преса. Съобщава се и за трета масонска ложа - Alfred Robbins Lodge, която обединява журналисти. Самоличността на членовете в тези три ложи обаче не е известна извън света на масонството. Всичко е толкова потайно, че в Gallery Lodge например само няколко от политическите журналисти са чували, че такава ложа съществува, посочва „Гардиън“.

Вестникът цитира член на New Welcome Lodge, че неговата ложа дори държи на дистанция Gallery Lodge, защото, макар и нейните членове да принадлежат към братството, те все пак са журналисти.

Дейвид Стейпълс, който е начело на „Обединената велика ложа на Англия“, е цитиран да казва, че няма противоречие между практикуването на журналистика и членството в масонска ложа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна