Eмисия новини
от 09.00 часа

Две масонски ложи за членове на парламента и политически журналисти действат тайно в Уестминстър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две масонски ложи за членове на парламента и политически журналисти действат тайно в Уестминстър, съобщава вестник „Гардиън“.

Позовавайки се на информация на журналисти, вестник „Гардиън“ съобщава, че в сградата на британския парламент тайно действат две масонски ложи. Едната, наречена New Welcome Lodge, събира депутати от Камарата на общините, благородници от Камарата на лордовете и персонал на парламента. В другата, известна като Gallery Lodge, членуват представители на политическата преса. Съобщава се и за трета масонска ложа - Alfred Robbins Lodge, която обединява журналисти. Самоличността на членовете в тези три ложи обаче не е известна извън света на масонството. Всичко е толкова потайно, че в Gallery Lodge например само няколко от политическите журналисти са чували, че такава ложа съществува, посочва „Гардиън“.

Вестникът цитира член на New Welcome Lodge, че неговата ложа дори държи на дистанция Gallery Lodge, защото, макар и нейните членове да принадлежат към братството, те все пак са журналисти.

Дейвид Стейпълс, който е начело на „Обединената велика ложа на Англия“, е цитиран да казва, че няма противоречие между практикуването на журналистика и членството в масонска ложа.

Още от