Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салах Абдеслам, един от атентаторите от Париж през 2015-а, отказва да отговаря на въпросите на съда

Белгийската прокуратура поиска 20 години затвор за Абдеслам по обвинението за стрелба срещу полицаи

| обновено на 05.02.18 в 16:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственият жив заподозрян за атентатите в Париж - Салах Абдеслам, каза пред съда в Брюксел, че мюсюлманите са лишени от презумпцията за невинност в европейските съдилища. Той отказа да отговори на въпроси по делото в белгийската столица, по което е изправен пред правосъдието по обвинение, свързано със стрелбата срещу полицаи в Брюксел, дни преди да бъде заловен през 2016 година.

Подсъдимият, доведен от затвор край Париж, отказа да стане при влизането на съда, както и да дава показания. Той е заявил, че мълчанието, което запазва от самото задържане досега, не означава нито, че е виновен, нито, че е престъпник. 

Терористът е настоял делото да се разглежда не по изявления, а по "достоверни научни доказателства". Абдеслам е добавил, че с него се отнасят по възможно най-лошия начин и е отправил обвинения към медиите. Съдът е приел показанията на подсъдимия да бъдат представени от неговата защита.

Заседанията по делото ще продължат до края на седмицата.

Дни преди да бъде заловен, Абдеслам успя да избяга при престрелка с полицията в белгийската столица. Той се укриваше в продължение на три месеца след атентатите в Париж, при които не загина заради повреда във взривното устройство, с което е бил опасан.

Белгийската прокуратура съобщи, че иска до 20 години затвор за Абдеслам по обвинението за стрелба срещу полицаи. Срещу него във Франция предстои друго дело - за участие в парижките атентати, при които през ноември 2015 г. загинаха 130 души. Абдеслам е френски гражданин, роден и живял в Брюксел до задържането му.

Белгийското законодателство допуска осъдените да бъдат освободени, след като изтърпят само половината от присъдата си. Най-тежкото наказание в Белгия е 30 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Доживотните присъди винаги подлежат на преразглеждане, тъй като в страната не се прилага забрана за обжалване. За особено тежки престъпления срокът на наказанието подлежи на удължаване по решение на съда.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна