Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Риголето" на сцената на Бургаската опера

Операта „Риголето“ ще бъде поставена в Бургас в 19 часа. С постановката, дело на режисьора Александър Текелиев, бургаската опера започва работа тази година. В главната роля – като шутът Риголето, излиза Александър Крунев, познат на почитателите на оперното изкуство. Известният баритон е един от малкото, виждали пред себе си пълна залата на НДК. В биографията му едно от големите събития на родна сцена е концертното изпълнение на операта „Манон Леско“ от Пучини, в което партнира на великата прима Гена Димитрова. Там той е неин сценичен брат – сержант Леско, а останалите в състава на спектакъла са не по-малко известните Бойко Цветанов и Димитър Станчев.

В ролята на Херцога на Мантуа ще влезе тенорът Михаил Михайлов – полуфиналистът от конкурса „Опералия 2017“, организиран от Пласидо Доминго. Михайлов е носител и на Гран При от ХIХ Международен конкурс „Романсиада“ в Москва. В творческата му биография са записани участия в Лондон под съпровода на Кралския филхармоничен оркестър, концерти и рецитали в Осака, Япония, с тамошната филхармония и др.

Като Джилда, дъщерята на Риголето, ще излезе Диана Василева – стипендиант от майсторските класове на Райна Кабаиванска, Луиджи Алва и Джузепе Сабатини, лауреат на Международния оперен конкурс „Amici Dei Loggiato“, провеждан в Италия и др.

Под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров ще излязат още Лина Пеева, Диман Панчев, Сребрина Славова, Веселин Спасов, Петър Тихолов, Вълю Тотев, Тошо Герджиков, Шмилена Султанова, Стефка Христозова, както и целия хор и оркестър на Държавна опера – Бургас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна