Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерваторите и социалдемократите в Германия искат да проведат структурни реформи в еврозоната в сътрудничество с Франция

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От план на коалиционното споразумение между консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите, с който се е сдобила агенция Ройтрес, става ясно, че те искат да разработят фонда за възстановяване на еврозоната в напълно оперативен Европейски валутен фонд. Двете партии изразяват подкрепа за бюджетни мерки за предпазване на еврозоната от кризи и одобряват структурните реформи, предприети от френския президент Еманюел Макрон. В плана на коалиционното споразумение от 177 страници се казва: "Искаме бюджет на Евросъюза за бъдещи разходи, насочен към целта повече ползи за Европа. Промяна в блока може да се случи, само ако Германия и Франция работят заедно с пълни сили."

В споразумението се казва още, че партиите съжаляват за Брекзит, но желаят отношения, основаващи се на доверие с Великобритания след напускането. И още - че страната има готовност да увеличи приноса си към бюджета на ЕС.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц ще се оттегли от поста си начело на партията, за да заеме поста външен министър в следващото правителство на канцлера Ангела Меркел, съобщава "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Ройтерс. Очаква се той да бъде сменен от Андреа Налес, която в момента е ръководител на парламентарната група на социалдемократите. Говорител на партията не е потвърдил, но и не е отрекъл информацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна