Оставка на правителството поиска участник в националния маратон в защита на НП "Пирин“

| обновено на 07.02.18 в 20:38
Снимка: Кети Тренчева

Оставка на цялото правителство поиска един от участниците в националния маратон по бягане в защита на Национален парк "Пирин", който днес премина по трасето Разлог-Дупница. В Благоевград щафетата беше предадена заедно с посланията, събрани от градовете, през които преминава протестната инициатива. 

Стоян Мавродиев, който доскоро беше областен директор на  Българската агенция по безопасност на храните е  изминал  разстоянието от Разлог до Благоевград сам. И предаде своето лично послание на Деси и Андрей, които поемат щафетата до Дупница:

Правя го, заради всички българи, които ни подкрепят. Моето послание е "Не се страхувайте, няма от какво да се плашим, държавата е наша". Трябва да знаете, че институциите не са ни виновни, ние сме виновни, защото не искаме да упражняваме контрол върху тях.

Националният пробег е в защита на Пирин и срещу  приетата от правителството промяна в плана за управлние на националния парк. Оставката само на министър Нено Димов не е достатъчна, категоричен беше Стоян Мавродиев:

Това решение не е взето само от Нено Димов, взето е от цялото правителство. Така, че искаме оставка на правителството. 

Владимир Милушев от фондация „Биоразнообразие“, клон Беласица, връчи посланието от Благоевград:

Пирин на народа, не на олигарсите. Силна държава се прави от силни хора. Всеки град предава послания така, от Бургас през Свиленград, Пловдив, Пазарджик и всички други градове дотук ще бъдат прочетени утре на националния протест в София.

Още от категорията

Лечението с имунни инхибитори дава по-добър шанс на пациентите с рак на пикочния мехур и на кожата

Нови имунотерапии отбелязват напредък в лечението на рака на пикочния мехур и на кожата, съобщиха водещи онколози у нас.  Голяма част от лечението с тях вече се поема от Здравната каса с новия Рамков договор. По данни на Националния раков регистър, у нас през 2015 година са открити 1745 случая на рак на пикочния мехур. Рисков фактор е..

публикувано на 21.05.18 в 17:52

Детето, чиито родители бяха убити в Кейптаун, вече е при роднини в България

Шестгодишното българско дете, чиито родители  бяха убити на 12 февруари в дома им в Кейптаун, Южна Африка, вече е при роднини в България след съвместните усилия на външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу. През март Захариева отправи молба до властите да бъдат върнати българските паспорти на детето и на..

публикувано на 21.05.18 в 17:46

Бившият кмет на Трън беше признат за невинен за инцидент с блъснатото през 2015 година дете

Бившият кмет на Трън Станислав Николов е невинен за инцидента с блъснатото през 2015 година дете.  Това реши Районният съд в Трън, чиито мотиви все още не са готови. Николов беше обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди.  Пътно-транспортният инцидент с тана на 13 ноември 2015 година на кръстовище край..

публикувано на 21.05.18 в 17:44

Полицията отново ще снима кортежите от абитуриенти

За поредна година "Пътна полиция" ще снима кортежите от абитуриенти. От МВР обясниха, че ще правят това заради нарушенията, които се извършват от шофьорите. Най-често става въпрос за излизане на ученици от прозорците на колите или каране с превишена скорост. Полицейски патрули ще има във всички училища, където предстоят абитуриентски балове. От МВР..

публикувано на 21.05.18 в 17:01
Босилеград

Почти всички зрелостници от Босилеград искат да следват в България

49 зрелостници завършват тази година гимназията в Босилеград, в Западните покрайнини, и почти всички ще кандидатстват в български университети – съобщи за БНР директорът Владимир Григоров:  Отсега се знае и датата на кандидатстудентския изпит, който се провежда от екип квестори и специалисти от Министерството на образованието – т.г. той ще е..

публикувано на 21.05.18 в 16:55

Арестуваният в Марсилия българин е издирван у нас с европейска заповед за арест

Отменена е мярката за неотклонение "задържане под стража" на българина, задържан в събота в Марсилия, заради "странно поведение". Не са му повдигнати никакви обвинения, но френската полиция не го е освободила, тъй като той е издирван в България, съобщи Франс прес, като се позова на френската прокуратура. България е издала европейска заповед..

обновено на 21.05.18 в 16:38
Акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Всичко може да причини алергия, ако попадне във възприемчив организъм

Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто мънички, невидими полени, дори носене на обеци – всичко това може да ви заведе до чакалнята пред алергологията. Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас – твърди статистиката в момента. Казвам „в момента“,..

публикувано на 21.05.18 в 16:35