Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИА "Железопътна администрация" ще упражнява контрол върху разследването на инциденти, реши НС

За обектите, в които се извършва детоксикация на фуражи, ще се изисква одобрение от Агенцията по храните

| обновено на 08.02.18 в 10:34
Снимка: Ани Петрова, БНР

Разследването на произшествия и инциденти ще се възлагат на управителя на железопътната  инфраструктура и железопътните предприятия. Промяната беше гласувана окончателно от Народното събрание с промените в Закона за железопътния транспорт. 

Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" ще упражнява контрол върху дейността по разследването на произшествия, инциденти и ситуации, близки до инциденти. Служителите ѝ ще имат право да изискват документи, свързани с разследването. Разследванията на железопътни произшествия и инциденти, като този в Хитрино, ще се довършват по досегашния ред.

Парламентът ще промени срока, в който Министерството на земеделието следва да предоставя на Българската агенция по безопасност на храните информация за регистрираните земеделски стопани. 

Промените ще бъдат обсъдени на второ четене на Закона за фуражите. За обектите, в които се извършва детоксикация на фуражи, ще се изисква одобрение от Агенцията по храните. Създава се правна уредба на търговията с фуражи, предлагани чрез средствата за комуникация от разстояние.

"БСП за България" се опасяват, че възможността лабораторни проби на ветеринарномедицински препарати да бъдат изследвани в официални лаборатории на други държави-членки, окончателно ще спре изграждането на собствен лабораторен капацитет. Депутатите ще приемат промени в Закона за железопътния транспорт, с които за съоръженията по дезинфекцията на подвижните железопътни състави ще се управляват и от железопътните предприятия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна