Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава най-масовата човешка миграция в света преди Китайската нова година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И днес продължава най-масовата човешка миграция в света заради предстоящата Китайска нова година, предаде Ройтерс. Стотици милиони хора се трупат по гарите в Пекин и градовете в цялата страна, за да се приберат при близките си за празниците. 

Големите пътувания около пролетния фестивал продължават 40 дни - от първи февруари до 12 март. 3 милиарда души се очаква да кръстосат страната. Китайското министерство на транспорта съобщи, че до момента почти 90 милиона души са пътували с влак от началото на месеца.

Общо 937 влака бяха добавени към железопътната система в страната, за да поемат очакваните повече от 11 милиона курса през 11-ия ден на пролетния фестивал.

Гай Сионовей, който работи в Пекин, но е от провинция Хъбей сподели:

Прибирам се, за да посетя родителите си. Далеч съм от вкъщи повече от година. Обикновено все съм твърде зает, за да се обадя на родителите си, повече говоря с приятелите си, отколкото с тях. Така че на нова година ще се прибера вкъщи, за да ги видя и да се погрижа за тях. Имам възможност само няколко дни през годината да бъда с тях и това е сега.

Т. нар. Лунна нова година е най-големият празник в Китай. Тази година тя е на 15 февруари и ще бъде посрещната Годината на кучето.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени