Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанков: Ситуацията по пътищата в страната след снеговалежа е овладяна

| обновено на 11.02.18 в 19:26
Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Ситуацията по пътищата в страната след снеговалежа е овладяна. Това каза в предаването "Хора, пътища, автомобили" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:

Факт, зимата е сравнително мека, но усилията, които полагат колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" и пътноподдържащите фирми, мисля, че дават резултати. Ситуацията е овладяна с политиката, която провеждаме не само тази година, а и миналата. Затварянето на отделни отсечки, тогава, когато имаме наистина тежка и кризисна ситуация, за да може по-ефективно, по-бързо да се извършва снегопочистването, се затваря за тежки автомобили, както снощи например прохода "Предела", Рожен, Петрохан, а и конкретни отсечки. Между другото, днес в Североизточна България, Шуменско основно, имахме затруднена обстановка, отново за по час, два бяха затваряни третокласни пътища в Шуменска област, второкласният път Силистра, Добричко, по половин час, но с единствената цел да се извърши качествено, бързо снегопочистване.


В рамките на 2022 година се очаква изграждането на скоростния път от Видин до Ботевград. Това каза Нанков по повод протестите с искания за изграждането на тунел под "Петрохан":

Трета седмица сме свидетели на тези протести, но пък в рамките вече на почти втора година като подготвителни дейности сме наистина в изключително напреднала, динамична фаза на подготовка на проект. В случая сме единомишленици и имаме една и съща цел - максимално бързо реализиране на скоростния път от Видин до Ботевград. То ще се извършва на етапи, като първият етап ще стартираме с най-тежкия, най-натоварения и кризисен участък Ботевград-Мездра - 33 км, разделени на две отсечки - пет пътни възела, тежък участък. Отделно от това, още малко, над 50 км, в участъка Видин-Руженци - там също ще стартираме с тръжните процедури с избор на строител. Тунел под Петрохан е една стара идея, която съм убеден, че нейната реализация в дългосрочен план е изключително важна. В момента сме възложили и ще разработим предпроектните проучвания - геоложки проучвания, остойностяване, за да търсим източници на финансиране. Ако трябва да сме обективни, за осем до девет години една идея да се реализира.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна