Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Пенс: САЩ са готови да преговарят със Северна Корея

| обновено на 12.02.18 в 07:31

Съединените щати са готови да преговарят със Северна Корея - това заяви вицепрезидентът Майк Пенс, след като се върна от зимната олимпиада в Пьончан. В интервю за "Вашингтон пост" Пенс каза, че САЩ ще продължат да налагат санкции на режима в Пхенян, но са готови и да водят преговори с него. Изразената от вицепрезидента готовност за преговори бележи промяна в политиката на правителството на Тръмп, което досега настояваше, че ще преговаря само ако Северна Корея направи реални отстъпки по въпроса за ядрената и ракетната й програма. Пенс каза още, че новата позиция е уговорена с южнокорейския президент Мун Дже-ин, който обмисля да посети Северна Корея, след което е възможно да има има и преговори между двете Кореи.

По-рано министърът на отбраната на Съединените щати Джеймс Матис заяви, че е твърде рано да се каже дали демонстрираното по време на зимните олимпийски игри разведряване между Северна и Южна Корея ще доведе до реални положителни резултати, предаде Ройтерс.

Матис коментира поканата, която севернокорейският лидер Ким Чен Ун отправи към южнокорейския президент Мун Дже Ин да го посети в Пхенян. Това ще е първа корейска среща на най-високо ниво от повече от 10 години.

Да не забравяме, че Ким Чен Ун, точно преди олимпийските игри, демонстрира с военен парад балистичните си ракети - много странен избор на време, ако наистина се стреми към разведряване, смята Джеймс Матис. Той увери, че предстоящата среща на Мун с Ким не може да вложи отношенията между Вашингтон и Сеул.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна