Eмисия новини
от 23.00 часа

БСП против удвояването на квотата на чужденците в българските предприятия

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

„Радикално, тайно и скрито“ – така депутатът от левицата Драгомир Стойнев коментира в Сливен предложението за увеличаване на процента на квалифицирани специалисти от трети страни, направено в петък от депутати от управляващата коалиция. В предложението до Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание се иска процентът да бъде увеличен от 10% на 20%. Това според Стойнев ще отнеме правото на труд на българските работници и ще ги превърне в трудови мигранти в богатите европейски страни.

Драгомир Стойнев коментира, че това е поредния опит да се вкара предложение в полза на работодателите без да са водени разговори със синдикатите и заинтересованите институции.

„Ние обаче казваме, че това просто няма да мине. И за това считаме, че първо трябва да чуем мнението на синдикатите. Тази промяна въобще гледана ли е в Тристранния съвет? Какво е мнението на чистоинституционално по този въпрос? Държавата абдикира от основните проблеми на българското общество, а това са именно тези – за създаването на работни места и грижите, а защо не и нека се грижи и за българските предприемачи.“

Според Стойнев това предложение два възможност  на работодателите в малките и средни предприятия да увеличат персонала си с работници от трети страни до 35%, основно от Пакистан, Индия и Украйна.

Още от

Последно в Бизнес

Всички новини в Бизнес: днес | вчера

Най-четени