Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом иска МКС да бъде приватизирана, пише "Вашингтон пост"

Снимка: архив

Правителството на президента Доналд Тръмп иска да превърне Международната космическа станция в нещо като недвижим имот в орбита, управляван не от държавата, а от частната индустрия, пише в. "Вашингтон пост". Белият дом планира да спре финансирането на МКС след 2024 г. и да прекъсне държавната подкрепа за лабораторията в околоземна орбита. Подготвя се преходен план, по силата на който МКС да бъде прехвърлена на частния сектор, гласи документ на НАСА за вътрешно ползване, получен от вестника.

Планът за приватизиране на МКС вероятно ще се сблъска със стена от несъгласие, главно защото Съединените щати са похарчили близо 100 милиарда долара за построяването и функционирането й.

Сенаторът републиканец Тед Крус изрази надежда, че съобщенията за намерението на НАСА да прекрати финансирането на МКС ще се окажат неоснователни. Той добави, че ако има такова решение, то е взето от малоумници.

Като фискален консерватор зная, че едно от най-тъпите неща, които можете да направите, е да отмените програми, след като в тях са инвестирани милиарди, а имат още сериозни възможности за живот, каза Крус.

На въпроса възможно ли е публично-частно партньорство, той отговори:

Мисля, че всички ние сме отворени за разумни предложения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна