Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдят организатора на обира на века във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторът на „обира на века“ във Франция беше изправен пред съд в Марсилия почти половин век след като крадци проникнаха от тунел през канализацията в банков трезор и задигнаха еквивалента на 29 милиона евро, предаде АФП. Обирът през 1976 г. в клон на „Сосиете женерал“ в южния град Ница от десетилетия тормозеше полицията.

Само един човек беше обвинен за престъплението, след като по-голяма част от бандата изчезна със заграбеното - 46 млн. франка (около 29 млн. евро днес), като плячката в кеш, бижута и златни кюлчета все още не е открита.

През 2010 г. случаят получи неочакван обрат, след като гангстер написа книга, в която се описва като организатор на обира. Той го направи под фиктивно име, но разследващите бързо разкриха самоличността му - Жак Касандри, ключова фигура на мафията в Марсилия. Той сметнал, че е в безопасност заради давността на престъплението. Но беше обвинен за пране на пари - престъпление, за което във Франция няма давност. Полицията откри текста на книгата на компютъра на Касандри, а неговите деца по-късно признаха, че баща им често се фукал с обира. Той в крайна сметка призна, че е организирал планирането на кражбата, в която участвали най-малко шестима души, а за извършването й били необходими 30 бутилки ацетилен, които захранвали горелките за разбиване на сейфове и кутии в трезора.

Касандри, който днес е на 73 години, се появи в съда със своята съпруга и деца, които също са обвинени. Той се представи като пенсионер и каза, че получил еквивалента на 2 млн. евро от задигнатото, което бързо похарчил. Разследващите обаче не са убедени в това, тъй като Касандри бил без пари през 1976 г., а сега бил на върха на империя, включваща няколко бизнеса, както и недвижими имоти. Той бил купил кожени палта за десетки хиляди евро, а веднъж осигурил банкова гаранция със седем кюлчета злато.

До появата на книгата през 2010 г. полицията смяташе, че обирът е дело на Албер Спаджари, който беше задържан няколко месеца по-късно, но избяга от съда в Марсилия през прозореца със съучастник, който го чакаше с мотор.

Бандата, извършила кражбата в Ница, се подготвяла за удара в продължение на седмици, като използвала гумени лодки в канализацията, за да се добере до място, откъдето прокопала 8-метров тунел. Те инсталирали стотици метри кабели, за да осигурят светлина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна