Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорът за приятелство с Македония влезе в сила

4
Екатерина Захариева и Никола Димитров разменят ратификационни документи под погледа на Бойко Борисов в Министерския съвет.
Снимка: МВнР на Бъргария

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония влезе в сила. 

На официална церемония в сградата на Министерския съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева и македонският й колега Никола Димитров подписаха Протокол за размяна на ратификационните документи. 

Малко повече от 6 месеца бяха необходими, за да приключи цялата процедура. След подписването на протокола Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че двете държави са показали, че могат да решават сами проблемите на Балканите и резултатите  вече са видими:

След подписването на договора от август месец досега 11% е ръстът на стокообмена между двете държави и 10 % ръст на туристите. така че ние нямаме право да не оправдаем доверието на гражданите на двете страни. От тук нататък предстои работа по формирането на между ведомствената комисия, по която ние преди малко говорихме. Избрахме по 7 човека да бъде.

Историята се усмихва и на двете страни, допълни министърът на външните работи на Македония Никола Димитров и припомни, че утре в София предстои среща на транспортните министри на България, Македония и Албания. Те ще набележат общи проекти, за които ще се търси европейско финансиране:

Символиката на 14-и февруари ми позволява да кажа, че днес историята се усмихва на Република Българи и Република Македония, а бъдещето им се отваря. Мисля, че  с този пример, че за няколко месеца успяхме да постигнем такъв напредък, даваме по някакъв начин и надежда и кураж, че Балканите са Европа.

Премиерът Бойко Борисов каза, че резултатите от подписването на договора за добросъседство вече са факт, но предстои доста практическа работа:

Това, което Никола каза, е факт. Поискаха и Европейският съвет, и Европейската комисия и затова утре е срещата на транспортните ни министри, всяка фаза, всеки етап, всеки лот по основните транспортни коридори -  4,8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1-и март. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще е тук. Поканили сме и премиерите на балканските държави, където минават тези коридори и там вече да определяме, финансирането, етапите, времето, за да запознаем и Европейския съвет.

Борисов допълни, че ако Скопие и Атина намерят решение за спора на името на Македония в рамките на месеци, нещата на Балканите ще се развият в добра посока за всички.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна