Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 жертви на масова стрелба в гимназия във Флорида

| обновено на 15.02.18 в 07:14
Снимка: БТА

17 души бяха убити в гимназия във Флорида. Властите са арестували заподозрения – ученик, който е бил изключен от гимназията по дисциплинарни причини. Ранените при стрелбата са най-малко 14. Трагедията се случи в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглъс" в Паркланд, недалеч от Маями.

Тази сутрин, докато засегнатите семейства се опитват да осъзнаят случилото се, разследващите работят в търсене на мотивите на заподозрения 19-годишен бивш ученик. Местният областен шериф Скот Израел заяви:

Николас Круз е убиецът. Той е заловен. Вече започнахме да правим дисекция на неговите уебстраници и неща като социалните медии, които е посещавал. Някои от нещата, които излизат на преден план, са много обезпокояващи.

Смята се, че малко преди края на учебния ден Круз е открил първо огън извън учебното заведение, след което е влезнал вътре. След стрелбата е избягал. Бил е заловен.

Свидетели разказваха за сцени от кръв, хаос и уплашени ученици. Телевизиите излъчваха кадри на специални части, обградили училището, тичащи към безопасност ученици и от екипи, оказващи спешна помощ на място.

Вечерта след трагедията губернаторът на Флорида Рик Скот описа случилото се като абсолютна и чиста доза зло.

Президентът Доналд Тръмп изрази съболезнованията си и коментира, че не бива да има в Америка дете, учител или ученик, които да се чувстват в опасност.

Бившият законодател, демократът от Аризона Габриел Гифърдс, която пострада при стрелба през 2011 г., отправи своите съболезнования и приписа нападението на епидемията от насилие с оръжие. Гифърдс призова законодателите да намерят куража да приемат законите, от които имаме нужда, за да защитим децата си.

Това е 19-ата стрелба в учебно заведение за изминалите само шест седмици и една от най-смъртоносните след тази през 2012-а. Тогава в Кънектикът при масова стрелба загинаха 26 души.

Мнозинството от американците настояват за по-строги мерки относно носенето на оръжие. Но вероятността за затягане на режима към момента е малка, като се има предвид огромното влияние на оръжейното лоби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна