Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху закона, засягащ земеделските земи

| обновено на 15.02.18 в 15:18
Снимка: БГНЕС

Парламентът преодоля ветото на президента върху Закона за посевния и посадъчния материал. Това стана със 124 гласа при необходими 121. Решаваща се оказа подкрепата на "Воля". Мотивите на държавния глава бяха подкрепени от депутатите от БСП и ДПСВъв връзка с това екоактивисти поискаха от депутатите от двете опозиционни партии да сезират Конституционния съд. Мотивът им е, че с приетите промени ще се позволи ново застрояване по Черноморието. На обратното мнение са от Националната асоциация "Българско Черноморие", които заявиха, че промените ще дадат възможност за развитие на малкия и семейния бизнес и са ясен сигнал към чуждите инвеститори. А президентът коментира: 

Аз не внасям моите вета по преценка дали парламентът ще ги отхвърли, или не. Аз съм длъжен да го направя там, където виждам, че има несъответствие най-малкото с Конституцията на страната.
Законът бе приет на 24 януари тази година. Обществено недоволство предизвикаха текстовете, които дават право на инвестиции на собственици, сменили предназначението на притежаваните от тях земи, но не реализирали строителството в срок. Според досега действащият закон, земите отново трябваше да станат земеделски. Президентът Румен Радев възрази, че новите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за специална закрила на земеделските земи. Според левицата либерализирането на режима е стъпка назад. Депутатът от БСП Светла Бъчварова:

Защото смяната на предназначението на земеделските земи трябва да става по изключение и трябва да става в условия, при които има инвестиционно намерение. Това инвестиционно намерение съответно трябва да има своята идея, своята реализация и едва тогава да се пристъпи към тази стъпка.


Йордан Апостолов
от "Обединени патриоти" защити законовите поправки с аргумента, че всъщност насърчават грижата на собствениците:

Как ние бихме могли да задължим собствениците на земеделска земя, тази земя да се обработва, а не примерно да строят върху нея? Тези собственици, след като не искат те да я обработват или да я отдадат за обработка, те тази земя си я държат пустееща. Няма законова рамка и база в страната, която да ги задължи тази земя към този момент да бъде обработвана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна