Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Няма основания за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов

Валери Жаблянов също смята, че няма причина да подава оставка

| обновено на 15.02.18 в 14:22
Валери Жаблянов
Снимка: БГНЕС


Депутатът от БСП и заместник-председател на Народното събрание Валери Жаблянов заяви, че няма причина да подава оставка:  Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно в случая. За какво да подавам оставка, посочи Жаблянов.

Парламентарната група на ГЕРБ и Съюзът на репресираните от комунизма поискаха оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента. Повод стана изразът: "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", записан първоначално в официална позиция на БСП, с която се иска забрана на Луковмарш. По-късно изречението беше изтрито.

Парламентарната група на "БСП за България" обсъди казуса на среща с Изпълнителното бюро в централата на партията. Социалистите излязоха с решение, че не приемат исканията за оставката на Жаблянов от поста зам-председател на Народното събрание. Кирил Добрев обясни:

Искам да припомня, че БСП има позиция от 1991 година, която гласи следното: "Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани". Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод Изпълнителното бюро на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка - няма основание за нея, нито в правилника на Народното събрание. Ние смятаме, че дневният ред на обществото е съвсем друг и различен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени