Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите против строежите в Пирин продължават в София и други градове

| обновено на 15.02.18 в 19:32
Снимка: архив / Снимка: БГНЕС
Екоактивисти протестираха пред Министерството на околната среда за около час с призива "Подари обедната си почивка на Пирин". Природозащитниците отново настояха  да бъде оттеглено решението на Министерския съвет за промяна в Плана за управление на Националния парк "Пирин". Другото искане е да не бъдат приемани промените в Закона за горите, според които ще отпадне сегашното изискване да се сменя предназначението на земята, върху която ще се разширяват или изграждат някои подземни или надземни инфраструктурни съоръжения като  газопроводи, ски лифтове, влекове и писти. 

Константин Иванов от организацията "Фонд за дивата природа" заяви:

През 2012-а година, в течение на шест месеца, хората излизаха по улиците, понеже бяха решили да направят промени в Закона за горите, които позволяват гората да бъде изсечена и се опитват да върнат отново тези поправки шест години по късно, не за друго, а да се застроява и Природният парк "Витоша", а най вероятно и много други места.
Екоактивистите избраха да протестират пред сградата на Министерството на околната среда и водите заради провежданата във ведомството среща с експерти в рамките на събитията от Българското председателство на Съвета на ЕС. Участници в протеста заявиха: 
Ние се надяваме, че все в някакъв момент ще размислят. Също така все пак явно има някакъв отзвук от тези протести, защото все повече се коментира темата извън България. Оставка!
Тази вечер ще има протести в 10 града в страната и в три града във Великобритания.
Шести пореден протест в защита на Пирин се проведе в Сливен. Сред исканията на протестиращите беше оставката на вицепремиера Валери Симеонов. 
Протестиращите се обявиха против и връщането на възможностите в Закона за земеделските земи, да се прави промяна на статута им. Това според еколога Мария Диловска,  ще върне бетона по Черноморието:  
Абсолютно за всички неща, за които ние протестираме от 15 години искат да ги направят за един месец , тези всички смени на законите.
Тя коментира още, че с протестите си екоактивистите не рекетират  бизнеса и правителството, а упражняват законовото си право да изразяват мнение:
Ние действаме законово т.е. не сме мафия, защото ние не рекетираме абсолютно никой.
Другото ново искане бе да се спре износа на дървесина за Гърция.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна