Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия приветства проекторезолюция на ООН, осъждаща Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия приветства проекторезолюция на ООН, предложена от Великобритания, Съединените щати и Франция, която би осъдила Иран затова, че не е успял да попречи негови балистични ракети да попаднат в ръцете на йеменските бунтовници хуси, предаде Ройтерс. В интервю за агенцията саудитският външен министър Адел ал Джубейр посочва, че ако бъде приета, проекторезолюцията ще допринесе за това от Техеран да бъде потърсена отговорност за наречения от него "износ на балистични ракети" за подкрепяните от Иран хуси, както и за "радикалното и агресивно" поведение в региона, включително подкрепата за терористични групировки.

Саудитският външен министър призовава за промени в два аспекта на ядреното споразумение с Иран от 2015 ч. Той смята, че трябва да бъдат отменени така наречените разпоредби с краен срок и че разширените инспекции е необходимо да включват необявени и военни обекти.

Очаква се проекторезолюцията на ООН, която трябва да бъде приета до 26 февруари, да срещне съпротива от страна на Русия, която може да наложи вето, отбелязва Ройтерс. Текстът цели подновяване на санкциите на ООН срещу Йемен за още една година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна