Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"В следващите 8 години на над 40% от учителите им предстои да излязат в пенсия. Това съобщава зам.-министърът на образованието Деница Сачева в интервю за БНР, цитирано от вестник "Стандарт". По думите на Сачева, ако се въведе видеонаблюдение в детските градини и училищата, ще се отвори "кутията на Пандора", посочва всекидневникът.
Вестник "Земя" също публикува акценти от интервюто на Сачева пред БНР като посочва, че според зам.-образователния министър, за да се преодолее недостига на педагози, е нужно да бъдат привлечени още млади хора в професията. Един от начините, по които може да стане това, е учителската професия да бъде рекламирана сред учениците, които сега са на 15-16 години, уточнява изданието. 
При системни нарушения на забраната за пушене заведения ще бъдат затваряни, пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието коментира, че Здравното министерство е узряло за предложенията на неправителствения сектор да се налагат по-драстични санкции при нарушаване на забраните за тютюнопушене на закрити обществени места. Всекидневникът допълва, че с готвения законопроект ще се забрани и употребата на наргилета. В момента е разрешено да се пуши наргиле в закрити обществени пространства, няма ограничения и за възраст и те се предлагат дори и на деца. Здравното министерство обяви, че ще вземе мерки, още в края на лятото , но все още няма внесени предложения, допълва вестник "Сега".
Спроед проект на нова наредба центърът на София ще бъде в 4 цвята, съобщава на първата си страница вестник "24 часа". Изданието обяснява, че тентите и чадърите в центъра на столицата ще може да са в перленобяло, рубиненочервено, перленоопалово и антрацитносиво. Това предвиждат специални методически  указания за визията на летните градини, част от нова наредба за рекламата и преместваемите обекти, която, по информация на "24 часа", ще бъде внесена в Столичния общински съвет до края на месеца.
"Чешки, румънски и полски полицаи ще бъдат командировани да охраняват българското Черноморие това лято, информира вестник "Труд". Румънските униформени ще помагат на сънародниците си в Несебър, полските - в Бургас, а чешките - в Приморско. Изданието допълва, че първите туристи в Слънчев бряг се очакват още през април месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна