Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Името на България намира място в изданията. 

Визитата на президента Румен Радев в Македония в края на миналата седмица е тема за местния вестник "Нова Македония". Радев се срещна с колегата си Георге Иванов, като и двамата се обявиха за засилен обмен на стоки и на хора , скоро след влизането в сила на договора за добросъседство, подписан миналото лято.   
Националистическото факелно шествие "Луковмарш", което се проведе в събота в София, е тема за британския вестник "Гардиън". Изданието уточнява, че българското правителство е осъдило шествието и го смята за възхвала на нацистката идеология. "Ние сме просто националисти", отговаря един от организаторите на марша Звездомир Андронов, цитиран от "Франс прес".
Западната преса коментира и вчерашните антиимигрантски изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан, който днес е на посещение в София. Той заяви, че страната му е последният бастион срещу ислямизацията на Европа, цитира "Гардиън" годишната реч на Орбан. Вестникът допълва, че консервативният политик вероятно ще спечели трети управленски мандат на изборите в Унгария през април. 
Орбан за пореден път изтъкна виждането си, че засилената имиграция в Европа е план на американския бизнесмен от унгарски произход Джордж Сорос. Унгарският премиер обеща да работи с всички западноевропейци, които искат да запазят християнската си култура, срещу създаването на така наречения "Сороски човек", изтъква френското издание "Експрес". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна