Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено:

Гърция е близо до получаването на нов транш заеми

Марио Сентено
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено заяви, че Гърция е близо до това да получи нов транш заеми от кредиторите си:

От изисканите 110 мерки са останали две, които са извън контрола на гръцкото правителство. Уверен съм, че те могат да бъдат изчистени скоро от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, така оцени напредъка, постигнат от Гърция при прилагане на изисканите от нея мерки за реформи, председателят на Еврогрупата, след обсъждането на гръцката спасителна програма.

Смята се, че останали две неизпълнени мерки се отнасят до приватизацията на старото атинско летище Елиникон и до продажбата на гръцкия газов оператор ДЕСФА.

Днес в Атина се очаква да пристигнат технически екипи, а на 26 февруари ръководителите на Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския стабилизационен механизъм, за да стартират четвъртия преглед на гръцката спасителна програма, която изтича през август тази година.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено беше запитан и за потенциалните последствия от задържането на гуверньора на латвийската централна банка Илмар Римшевич:

Бяхме информирани, че работата на централната банка на Латвия не е засегната от задържането на Илмар Римшевич и искам да подчертая, че на този етап това е вътрешен проблем на Латвия.

Снощи гуверньорът на латвийската централна банка беше освободен под гаранция от 100 хиляди евро. Банкер номер 1 на Латвия беше арестуван в събота и вчера властите в Рига обясниха, но без да дават подробности, че е обвинен в искане на подкуп в същия размер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна