Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България

| обновено на 22.02.18 в 19:12

Чешката компания ЧЕЗ окончателно напуска българския енергиен пазар. 

Надзорният съвет на ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България. Това става ясно от съобщение на сайта на чешката компания. Подписването на договора ще стане до дни.

От компанията не обявяват цената на сделката, но посочват, че тя им носи положителна възвращаемост, като се отчетат направените инвестиции в рамките на 14-те години, в които групата е в България. 

Според публикации в чешки медии бизнесът на седемте дружества на ЧЕЗ в България е за 8-9 милиарда крони, което е над 300 милиона евро. 

Сделката ще бъде финализирана, след като бъде одобрена от съответните български органи.

Kyпyвaчът "Инepĸoм Бългapия" EAД e чacт oт гpyпaтa нa "Инepĸoм", ĸoятo oпepиpa нa енергийния пaзaр oт нaд дeceт гoдини, като развива проекти за възобновяемата енергия и енергийна ефективност.

Този тип сделки са със специален режим на регулация, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. За да получи одобрение тази продажба и в България, тя трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране, посочи Петкова:

Това е процедура, която се реализира по законодателството на чешката държава. България, на практика, няма никакво касателство по този процес. Надявам се да се случи това, което ще бъде най-добре за сигурността на българската електроенергетика. За нас е важно да се гарантира сигурността на доставките, да се гарантира качеството на предлаганите услуги. И смятам, че цялата тази процедура, която българското законодателство предвижда по въвеждане в действие на процедурата, която чешката държава е провела, мисля, че тя ще гарантира и сигурността.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна