Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова подава оставка заради сделката с продажбата на ЧЕЗ

Премиерът лично е поискал оставката на министъра на енергетиката и ще я приеме

Петкова категорично отрече да е кума на Гинка Върбакова, собственик на "Инерком груп"

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че подава оставка, за да няма съмнения при сделката за продажба на активите на чешкото дружество ЧЕЗ в България. В четвъртък чешката компания взе решение да продаде бизнеса си у нас на "Инерком България". 

Премиерът Бойко Борисов от своя страна заяви, че лично е помолил министъра на енергетиката да подаде оставка и ще я приеме. Пред кореспондента на БНР в Брюксел министър-председателят посочи, че е предприел тази стъпка, за да не остави ни най-малко съмнение, че може да се влияе на репутацията на кабинета и допълни, че наследникът на Петкова на поста ще бъде определен след завръщането му от срещата на европейските лидери в Брюксел:

Говорих сутринта с нея и за съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора, и аз не бих оставил ни най-малко съмнение у който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка – за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на госпожа Петкова. Считам, че тя е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. И затова почтеното, правилното, и това я посъветвах, е да отиде в парламента и да подаде оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисли, и ще вземем заедно решение след това кой да я замести.

На въпрос дали е разговарял с чешкия си колега по въпроса за сделката за ЧЕЗ, Борисов заяви:

Той буквално ме уведоми, че е сключена такава сделка, защото там има и по-малки акционери и всичко това се е вършело в Чехия. И освен това да напомня, че в момента текат и то тежки арбитражни дела с "Енерго Про" и с "И Ви Ен", и с ЧЕЗ. Така че да се забърква държавата, че има влияние върху някой, ние за стотици милиони се съдим с трите компании в момента – ако сме имали каквато и да е власт над тях и възможност да упражним власт над тях, да сме го направили.

Разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение, обяви по-рано Теменужка Петкова в кулоарите на парламента, подчертавайки, че трябва да има прозрачност около сделката за продажбата на ЧЕЗ. 

За купувач e избрана пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", еднолична собственост на Гинка Върбакова, която е позната на министъра на енергетиката. Петкова обаче категорично отрече да е кума на Върбакова:

Понеже много се говори по тази тема, аз мисля, че още миналата година имаше въпроси от ваши колеги, не помня кой точно беше, когато се завъртя в публичното пространство, че такава фирма, с тази дама, участва съответно в тази процедура и аз тогава казах, че тези хора ги познавам, познавам ги от последните 20 години, но не съм им кума, така че късно ми е да ставам. 

Така че тези хора аз ги познавам и понеже не искам да има изобщо поводи за съмнения по отношение на сделката, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Затова аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение какво да направи.

Знаете, че това е процедура, проведена от чешката държава, българската държава няма никакво отношение към този процес, подчерта още Теменужка Петкова във връзка с обявената сделка за продажба на бизнеса на ЧЕЗ у нас:

Това, че чешката държава е избрала определена компания, не означава нищо, от тук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от КЗК, КФН и КЕВР. Разбира се, ДАНС абсолютно е в правото си и според мен трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията, с всички тези възможности за това тази компания да осъществява своята дейност съобразно националното законодателство, съобразно изискванията за сигурност, тъй като тук става въпрос за стратегическа инфраструктура, за енергийна сигурност.

В парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще очаква завръщането на Борисов от Брюксел и че коалиционен съвет ще вземе решение във връзка с оставката на енергийния министър. Цветанов коментира:

Има обаче много заинтересовани да атакуват Теменужка Петкова. В момента това е удобна ситуация, от която действително опозицията се възползва и могат действително да търсят поредния скандал, който искат да генерира в обществото и да уронват авторитета на правителството и всички тези неща, които правим в момента.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира като "прибързано действие" депозираната оставка на Теменужка Петкова:

Прибързана е, защото аз не намирам аргументи за нея, но не съм и запознат и с детайлите. Ако всеки, който има някакъв приятел, дългогодишен, трябва да носи отговорност за действията или бездействията, още повече, тук говорим за една частна сделка, за мен е малко странно. Още повече, аз пак казвам, не виждам нищо укоримо в подобна сделка, за да търсим някаква отговорност – морална или политическа, но това е нейно решение. От вас разбирам, преди малко се видяхме с нея, но не ме информира за това нейно решение. 

По-рано днес БСП подложи под съмнение сделката за продажбата на активите на дружеството ЧЕЗ в България. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова омбудсманът и президентът да заемат позиция по темата:

Омбудсманът на републиката да заеме позиция как ще защитим правата на 2 милиона български потребители. Призовавам президента Радев – става въпрос за национална сигурност. 

Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев също изрази притеснения по сделката: В крайна сметка обаче има институции – тази сделка ще мине най-щателна проверка от КЗК и КЕВР, допълни Добрев. 

Оставката на Теменужка Петкова беше коментирана в Стара Загора и от министъра на икономиката Емил Караниколов. В отговор на въпрос на "Хоризонт" дали една българска частна фирма ще управлява по-добре придобитото от нея електроразпределително дружество ЧЕЗ, той посочи:
Уважавам решението на госпожа Петкова и наистина не съм разговарял с нея, за да коментирам. Нека да видим кой как ще работи – да ги делим на български, чуждестранен, държавен, не е коректно. Всичко е до мениджмънта и до правилната работа с правилния екип.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна