Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Инерком": Договорът за закупуване на активите на ЧЕЗ в България е подписан днес

Г. Върбакова: „Инерком“ ще се отнася отговорно към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип на дружествата от групата и техните партньори

“Инерком България” е дружество, специално учредено за целите на придобиването от ЧЕЗ. Това се казва в позиция на дружеството, изпратена до медиите. В нея се цитира собственикът на компанията Гинка Върбакова, според която „Инерком“ ще се отнася отговорно към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип на дружествата от групата и техните партньориВ съобщението се потвърждава, че договорът за закупуването на активите на ЧЕЗ е подписан днес.

Новият собственик възнамерява да отправи търговско предложение до миноритарните акционери и да придобие и техните дялове. Дружеството е изцяло подкрепено от голяма група компании, които се развиват повече от 10 години в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството, се казва още в съобщението.  В него не се посочва цената на придобиването на активите на електроенергийното дружество.

 Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, откъдето отказват коментар засега. От Комисията за финансов надзор, които трябва да проследят дали са направени предложения на миноритарните собственици и са ангажирани със случая, тъй като ЧЕЗ е борсово търгувано дружество, съобщиха за "Хоризонт", че при тях все още няма информация за сделката. По закон обаче това трябва да се случи четири дни, след като всички плащания са направени. От енергийния регулатор също отказват коментар. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени